Οι ισπανικές εταιρείες μόδας και αξεσουάρ Mango, Inditex και Tous αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους στη Ρωσία. Η Inditex κλείνει προσωρινά τα 527 φυσικά σημεία της και τις διαδικτυακές της πωλήσεις, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση του ελληνικού γραφείου ΟΕΥ στη Μαδρίτη προς τον ΣΕΠΕΕ, είναι μια από τις πλέον εκτεθειμένες παγκοσμίως επιχειρήσεις στην Ρωσία και, σε συνδυασμό με τα υψηλά ενεργειακά κόστη, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί σοβαρά η κερδοφορία της.

Η ισπανική εταιρεία κοσμημάτων και αξεσουάρ Tous επίσης σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη χώρα. Από την άλλη, η ιαπωνική Uniqlo αλλάζει στάση, με ανακοίνωσή της ότι θα αναστείλει τις εργασίες της τελικά, ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει ενεργή στη χώρα. Ομοίως, η ισπανική πολυεθνική Mango κλείνει προσωρινά τα 55 καταστήματά της και παγώνει τις online πωλήσεις και την αποστολή εμπορευμάτων. Τα 65 franchise σημεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.

Για λόγους ασφαλείας, η εταιρεία έκλεισε τα καταστήματά της και στην Ουκρανία. Αν και ξεκίνησε δυσοίωνα για τη Mango το 2022, τουλάχιστον έκλεισε το 2021 στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της δεκαετίας, με καθαρά κέρδη 67 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 2,23 δισ. ευρώ, 21,3% αυξημένες σε σχέση με το 2020.

(Πηγή: ΣΕΠΕΕ, Reuters.com, Wwd.com)