Ως πρωτεργάτες του metaverse, οι online πλατφόρμες συχνά λειτουργούν ως πειραματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη προϊόντων που προορίζονται για πώληση στο φυσικό περιβάλλον, κι αυτό είναι μέρος της όλης διαδικασίας ανάλυσης δεδομένων που συλλέγονται online. Το πώς αντιμετωπίζουν οι χρήστες τα online προϊόντα προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στις μάρκες να δημιουργήσουν νέα προϊόντα με σχετικά μικρό ρίσκο και κόστος, επιβεβαιώνοντας την απήχηση των σχεδίων τους ψηφιακά, πριν προχωρήσουν σε παραγωγή.

«Στην αληθινή ζωή είναι εξαιρετικά δαπανηρό να παραχθεί οποιοδήποτε προϊόν», είπε ο Γάλλος σχεδιαστής haute couture Julien Fournier, ο οποίος έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα στο metaverse περιβάλλον μέσω του βιντεοπαιχνιδιού Battle Royale της PUGB Mobile, όπου διέθεσε στους παίκτες ρούχα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από το μπαλέτο Καρυοθραύστης, για τα avatar τους. Εκτιμάται ότι, τέτοιου τύπου δραστηριότητα θα ήταν πολύ ευνοϊκή ειδικά για νέους σχεδιαστές, οι οποίοι σπανίως έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ολοκληρωμένα λανσαρίσματα. Πάντως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ακόμη και για εδραιωμένες μάρκες.

Για παράδειγμα, το luxury fashion marketplace Farfetch λάνσαρε τον περασμένο Αύγουστο φόρμουλα που επιτρέπει στους χρήστες να προπαραγγείλουν κομμάτια που διατίθενται αρχικά αποκλειστικά ψηφιακά και στη συνέχεια κατασκευάζονται βάσει παραγγελίας. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να έχει και φιλική προς το περιβάλλον διάσταση, αφού αποφεύγεται η παραγωγή υπερβάλλοντος όγκου που δεν πωλείται στο τέλος.

(Πηγή: Fashion Network)