Τις τάσεις της συμπεριφοράς των Generation Z καταναλωτών αναδεικνύουν μέσα από τη νέα έρευνά τους, η marketplace εφαρμογή Depop και η συμβουλευτική εταιρεία Bain & Company. Οι απαντήσεις των 2.000 καταναλωτών και πωλητών της πλατφόρμας Depop, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία που συμμετείχαν στην έρευνα, κατέδειξαν ότι αυτή η γενιά καταναλωτών έχει αξίες, ευσυνειδησία, ανησυχεί για το περιβάλλον και την κοινωνία, ενώ επιλέγει brands, που μέσω ενεργειών τους, στηρίζουν τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του τη θέση μιας εταιρείας μόδας σχετικά με το θέμα των δίκαιων μισθών και της ασφάλειας, ενώ ένα 60% λαμβάνει υπόψη του την προσέγγιση θεμάτων διαφορετικότητας και συμπερίληψης.

Επίσης, 60% των ερωτηθέντων αξιολογεί τις δράσεις των εταιρειών για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός πριν αγοράσει ένα προϊόν, ένα 50% επηρεάζεται από τη συμμετοχή μιας εταιρείας στον κοινωνικό ακτιβισμό, ενώ 45% των ερωτηθέντων επιλέγει μάρκες που χρησιμοποιούν οικολογικά υλικά. Ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ερωτηθέντων – και πελατών της Depop – που ανέρχεται στο 90%, έχει κάνει αλλαγές προϊόντων, προκειμένου να επιλέξει ένα πιο βιώσιμο προϊόν, από αυτό που είχε αρχικά αγοράσει. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 75% των Gen-Z επισκεπτών της πλατφόρμας Depop αγοράζει μεταχειρισμένα ρούχα, «για να καταναλώνει λιγότερο», ενώ άλλοι λόγοι που τα επιλέγει, είναι οι χαμηλότερες τιμές και η εύρεση κάποιων πιο σπάνιων ή συλλεκτικών προϊόντων.

Η έκθεση της Depop προτείνει στα brands που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το αυξημένο ενδιαφέρον των Generation Z καταναλωτών για second hand μόδα, να επανεξετάσουν τον τρόπο προσέγγισης του «newness», επιχειρώντας μια πιο «φρέσκια» στόχευση για το storytelling τους, που θα επεκτείνεται και πέρα από το προϊόν, δίνοντας «βάρος» στο περιεχόμενο και την εμπειρία.

(Πηγή: FashionNetwork)