Πέρυσι τέτοια εποχή, η συζήτηση γύρω από την εμμονή της Gen Alpha με την περιποίηση της επιδερμίδας είχε μόλις αρχίσει, αλλά μέσα σε λίγους μήνες το θέμα αυτό έγινε ένα θέμα που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα και αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης. Toν Μάρτιο του 2024, η NIQ ανέφερε ότι στις ΗΠΑ, τα νοικοκυριά με παιδιά tweens οδηγούν το 49% της ανάπτυξης της φροντίδας δέρματος. Ποιες δημογραφικές ομάδες λοιπόν οδηγούν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα της ομορφιάς; Σύμφωνα με την Kantar, οι πωλήσεις της κατηγορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των καταναλωτών κάτω των 24 ετών αυξάνονται κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ, για τους millennial 24-35 ετών, οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 13%.

Για τη μεσαία ηλικιακή ομάδα των καταναλωτών ηλικίας 35 έως 64 ετών, οι επιδόσεις επιβραδύνονται στο 1,6%, προτού ανακάμψουν και πάλι στην κατηγορία 65+, με τους αγοραστές αυτής της κατηγορίας να οδηγούν τις πωλήσεις σε αύξηση 11%. Απροσδόκητες τάσεις έχουν επίσης αναδυθεί, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές της γενιάς Z αγοράζουν προϊόντα και θεραπείες αντιγήρανσης. Έρευνα από την εταιρεία Teoxane διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των νέων 18-25 ετών δηλώνουν ότι είναι πιθανό να κάνουν μια αισθητική θεραπεία στο μέλλον – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα – με το 53% να αναφέρει την εμπιστοσύνη ως λόγο.

Gen Alpha: «Scroll-stopping» και «sharable» περιποίηση προσώπου
Με μια ενδιαφέρουσα εκλεπτυσμένη ματιά για την αισθητική και ένα πάθος για προϊόντα που αξίζουν το ράφι, η εμμονή της Gen Alpha με την περιποίηση του δέρματος δεν έχει να κάνει
με το τι υπάρχει μέσα στο μπουκάλι, αλλά με το πόσο συλλεκτικό, scroll-stopping και sharable είναι το προϊόν. Οι εκπρόσωποι της Gen Alpha κάνουν στην πραγματικότητα αυτό που έκαναν πάντα οι tweens: από τις κάρτες Pokemon μέχρι τα plushies, από τις φιγούρες Lego μέχρι τις κούκλες L.O.L., τα παιδιά έχουν μια έμφυτη επιθυμία να συλλέγουν. Το διαφορετικό για αυτή τη γενιά είναι ότι βρίσκονται στο διαδίκτυο από τότε που γεννήθηκαν, και ένας κόσμος χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers δεν υπήρξε ποτέ γι’ αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι για τη γενιά Alpha, η ομορφιά είναι μια «παιχνιδοποιημένη», συλλεκτική εμπειρία που ξεκινά με τη συγκίνηση της απόκτησης και ακολουθείται από το μοίρασμα και την αίσθηση της σύνδεσης.

Gen Z: Πιο δύσκολο από ποτέ να τους κερδίσουν οι μάρκες
Η λεγόμενη «γενιά του TikTok» αξίζει 2,3 δισεκατομμύρια λίρες στη συνολική κατηγορία ομορφιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πωλήσεις μεταξύ των ατόμων κάτω των 24 ετών αυξάνονται κατά 17% σε ετήσια βάση – ο ταχύτερος ρυθμός από κάθε άλλη δημογραφική κατηγορία, σύμφωνα με την Kantar. Πρόκειται για μια ομάδα, σήμερα ηλικίας 14 έως 27 ετών, που ξεκινά την πρώτη της δουλειά, ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της καριέρας της και, ως εκ τούτου, αυξάνει την αγοραστική της δύναμη. Όμως, η Gen Z εξετάζει επίσης πολύ περισσότερους παράγοντες από άλλες γενιές όταν κάνει μια αγορά, οπότε οι μάρκες πρέπει να υπερέχουν σε πολλούς τομείς για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν αυτούς τους πελάτες.

Millennials: Αυτοί που κάνουν ηλεκτρονικές αγορές
Η γενιά Z μπορεί να είναι η πρώτη πραγματικά ψηφιακά εγγενής γενιά, αλλά όταν πρόκειται για αγορές ομορφιάς μέσω διαδικτύου, οι millennials βρίσκονται στην κορυφή. Μια έρευνα που διεξήχθη από τη Statistica το δεύτερο τρίμηνο του 2023, διαπίστωσε ότι οι millennials είναι σημαντικά πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα ομορφιάς online από ό,τι άλλες γενιές, και τα στοιχεία της Kantar για το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν: Το 56% των δαπανών τους για την ομορφιά γίνεται online. Για τις μάρκες ομορφιάς και τους retailers, είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσουν τη στρατηγική μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου τους για να προσελκύσουν τους millennials, και η δημιουργία εκστρατειών γύρω από αυτά που τους ενδιαφέρουν είναι το κλειδί.

Gen X: Μάρκες, κόψτε τις βλακείες!
H γενιά Χ έχει ένα πολύ σαφές μήνυμα για τις μάρκες ομορφιάς: σταματήστε τις βλακείες. Πολλοί Gen X εξακολουθούν να φροντίζουν μικρά παιδιά ή εφήβους, ενώ παράλληλα γίνονται φροντιστές των δικών τους γονέων, και εξαιτίας αυτού δεν έχουν χρόνο για διαφημιστικές φιοριτούρες ή τεχνάσματα, ούτε έχουν χρόνο να κάνουν ώρες έρευνας για να βρουν το σωστό προϊόν. Το μόνο που θέλουν να ξέρουν είναι αν λειτουργεί και αν θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που αισθάνονται ότι έχουν. Για τη γενιά X, είναι προφανές πότε μια μάρκα δεν είναι ειλικρινής. Είναι ρεαλιστές και ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια ξεκάθαρη, ουσιαστική επικοινωνία και σε γνωστά προϊόντα.

Boomers: Οι πιο πιστοί αλλά και οι πιο υποτιμημένοι
Πρόκειται για τη δημογραφική ομάδα που ασχολείται περισσότερο με την ομορφιά της. Σύμφωνα με την έρευνα Face Value της Kantar: The Global Foundation of Beauty Insights, οι γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών – η πλειοψηφία των οποίων είναι boomers – είναι η μόνη δημογραφική ομάδα που έχει αυξήσει τη χρήση προϊόντων ομορφιάς από το 2019. Και σύμφωνα με την Kantar Worldpanel, έχουν μια «βαθιά δέσμευση» σε ένα φάσμα κατηγοριών ομορφιάς και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Ωστόσο, συχνά το μάρκετινγκ τους αγνοεί.