Σε ιστορικά υψηλά κινήθηκαν οι πωλήσεις της Inditex, μητρικής της Zara το 2022, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στα φυσικά καταστήματα και ταυτόχρονα συνέχισαν να αυξάνουν την online δαπάνη τους. Οι πωλήσεις του δ’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 9,5 δισ. ευρώ. Συνολικά το 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 32,6 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τα νούμερα προ πανδημίας και είναι σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται διστακτικοί καθώς η εταιρεία αποκάλυψε προγραμματισμένες δαπάνες ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η H&Μ ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών της για το τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 5,21 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένης της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, όπου έκλεισε καταστήματα το 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7% σε τοπικό νόμισμα.

Ο ανταγωνιστής της Inditex από την Ισπανία, η Mango, παρόλο που κινείται σε μικρότερα μεγέθη, σημείωσε ρεκόρ κερδών, με άνοδο 20,9% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, που διαμορφώθηκαν στα 81,1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία στοχεύει να «κυνηγήσει» τη Zara και στην αγορά των ΗΠΑ, όπου σχεδιάζει να ανοίξει 40 καταστήματα την επόμενη διετία.
Όσο για τη Zara, οι δαπάνες ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων και καταστημάτων για τη δημιουργία μίας απόλυτα ενοποιημένης omnichannel εμπειρίας. Επιπλέον, θα επενδύσει έντονα στην επέκταση και αναβάθμιση της μάρκας στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αγορά μετά τη μητρική της Ισπανία, με 30 μεγάλα projects να βρίσκονται στα πλάνα για την επόμενη διετία. Άλλη μία επένδυση αφορά στο λανσάρισμα ενός νέου concept που θα ανανεώσει τα καταστήματα Zara σε μητροπόλεις της μόδας, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι, καθώς επίσης και στην επέκταση άλλων brands της, όπως η Stradivarius, που θα αποκτήσει το πρώτο της κατάστημα στη Γερμανία και η Oysho που θα λανσαριστεί στη Μ. Βρετανία.

(Πηγή: WWD)