Κατά 66% οι έλληνες καταναλωτές είναι «ενθουσιώδεις» με τα Χριστούγεννα και δεν θα αλλά-ξουν τον τρόπο που θα γιορτάσουν μετά από μια χρονιά κρίσης, ενώ το 60%, παρά την αύξηση των τιμών, προγραμματίζει είτε να διατηρήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους είτε να ξοδέψει περισσότερα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της NielsenIQ Consumer Insights «Unwrapping European Consumers Holiday Outlook» που παρέχει πληροφορίες για μια από τις πιο σημαντικές εορταστικές περιόδους στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα ερωτήθηκαν περισσότεροι από 800 καταναλωτές διαδικτυακά, τον Σεπτέμβριο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι: Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς και τα πιθανά σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό έχουν αντίκτυπο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ελλάδα θα ήθελε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα αμετάβλητα και με παραδοσιακό τρόπο.

Όσον αφορά στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (29%), οι αγοραστές της Ελλάδας είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν την Black Friday και τη Cyber Monday και να αγοράσουν εκ των προτέρων, ενώ 1/3 των αγοραστών βρίσκεται σε επιφυλακή για να αδράξει τις ευκαιρίες που θα τύχουν στο Black Friday τόσο για δώρα, ποτά, όσο για προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς. Ανάμεσα στα Χριστουγεννιάτικα δώρα, οι έλληνες αγοραστές θα επιλέξουν φέτος να δωρίσουν κατά κύριο λόγο ρούχα/παπούτσια (55%), παιχνίδια (43%), προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%), καθώς και δώρα που θα χαρίσουν «εμπειρία» (27%). Τέλος, το 71% των καταναλωτών θα επισκεφθεί το διαδίκτυο για να πάρει ιδέες και να εμπνευστεί για τα δώρα που προγραμματίζει να κάνει.