Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα αναζήτησης μόδας Glami αποτυπώνει τις απόψεις των Ελλήνων καταναλωτών που έλαβαν μέρος τον Απρίλιο 2022 στην πιο πρόσφατη έρευνα Fashion (Re)search, σχετικά με το ντύσιμο που προτιμούν για φέτος το καλοκαίρι. Λόγω κλίματος, το 34% των Ελληνίδων ξεκινά να διαμορφώνει την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα από τον Απρίλιο, με ένα 25% να ακολουθεί τον Μάιο, αρχικά με ήπιες και ασφαλείς χρωματικές επιλογές. Το 50% απάντησε πως προτιμά να κινείται σε ουδέτερους τόνους όπως παστέλ, λευκό, μπεζ ή απαλά μπλε και ροζ, επιλογές που μπορούν εύκολα να αποτελέσουν καμβά, τόσο για τη δημιουργία διαφορετικών καλοκαιρινών συνόλων, όσο και για ιδιαίτερες εμφανίσεις με την προσθήκη ενός πιο έντονου ρούχου ή αξεσουάρ.

Πρακτικές επιλογές παρά εντυπωσιασμός
Η νέα φιλοσοφία ξεφεύγει από την ανάγκη εντυπωσιασμού και εστιάζει στην ανάγκη για σύνολα που επιτρέπουν άνεση και απόλαυση των καλοκαιρινών εμπειριών που στερήθηκαν οι καταναλωτές τη διετία της πανδημίας. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την τάση που επιλέγει η πλειοψηφία του γυναικείου κοινού, με το 37% να προτιμά το «elegant style» και το 33% τα «sporty & comfy» looks. Δύο επιλογές που αποδεικνύουν ταυτόχρονα τη διαχρονικότητα της τάσης του athleisure.

Τι βάζουν στις αποσκευές των διακοπών
Οι Ελληνίδες κατά 56% αξιοποιούν πολύ λιγότερα από τα ρούχα και αξεσουάρ που παίρνουν μαζί τους στις διακοπές, σε αντίθεση με το 33% που φοράει όλα τα κομμάτια που έβαλε στη βαλίτσα του. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως και το 52% των αντρών ερωτηθέντων απάντησε πως κλίνει προς την ίδια υπερβολή. Μόλις 10% των γυναικών και 9% των ανδρών εύχεται να είχε πακετάρει περισσότερα είδη.

Τα πιο δημοφιλή κομμάτια και σύνολα του καλοκαιριού είναι τα άνετα shorts, τα χαλαρά T-shirts και τα sneakers, που το 62% των γυναικών και το 80% των ανδρών επιλέγουν να συμπεριλάβουν στη βαλίτσα των διακοπών, με ένα 34% των γυναικών να επιλέγει επίσης αέρινα κομψά φορέματα και καλοκαιρινά σανδάλια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά που αφορούν στις ηλεκτρονικές αγορές γυναικείων μαγιό, με το 35% να χρησιμοποιεί δύο μαγιό όλο το καλοκαίρι, το 29% τρία και το 13% από τρία και πάνω, γεγονός που μαρτυρά πως οι περισσότεροι επιλέγουν ποιότητα αντί ποσότητας.