Η παγκόσμια αγορά ενδυμάτων πολυτελείας ανακάμπτει δυναμικά μετά την πανδημία, σημειώνοντας ανάπτυξη 24,2% το 2021. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός, το 2022 προβλέπεται να εξελιχθεί θετικά, με στοιχεία της GlobalData να προβλέπουν ανάπτυξη 10% και αξία αγοράς τα 149,2 δισ. δολάρια. Η αγορά luxury εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σημαντικά τη συνολική παγκόσμια αγορά ένδυσης, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 8,4% φέτος.

Η GlobalData υποστηρίζει ότι μέρος της ανάπτυξης στηρίζεται από τους νεότερους καταναλωτές, οι οποίοι θεωρούν αυτές τις μάρκες όλο και πιο επιθυμητές, ενώ οίκοι όπως Balenciaga και Louis Vuitton σχεδιάζουν πλέον προϊόντα με γνώμονα αυτό το κοινό. Η περιοχή Asia-Pacific (APAC) θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πολυτελών ενδυμάτων ως το 2025, ενώ η συνολική αγορά luxury στην περιοχή αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,9% μεταξύ 2022 και 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση, e-shops όπως τα Farfetch και Net-a-Porter θα στηρίξουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη, η Τουρκία προβλέπεται ότι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην περιοχή ως το 2025, ενώ επιμένει η ανησυχία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως επηρεάσει τη σχετική δαπάνη στην Ανατολική Ευρώπη. Αναλυτές της GlobalData υποστηρίζουν ότι οι μάρκες luxury στρέφονται πλέον περισσότερο προς casual και streetwear σειρές, ασπαζόμενες τη σαρωτική τάση για πιο άνετο ντύσιμο, με οίκους όπως Louis Vuitton, Dior και Gucci να συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια με κορυφαία αθλητικά brands όπως Nike, Adidas και The North Face. Αυτές οι συνεργασίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλείς, ιδίως στη Γενιά Ζ και εξασφαλίζουν στα luxury brands ιδανικό εφαλτήριο ανάπτυξης.
(Πηγή: Μarketingweek.com)