Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο της ΕΣΕΕ Future of Retail 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27-29/05 στο Athenaeum Intercontinental και όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, η συζήτηση έθιξε τη σημασία της βιωσιμότητας του λιανικού εμπορίου στον χώρο της μόδας, καθώς και τις αναταράξεις που προκάλεσε αρχικά η πανδημία και πρόσφατα η ενεργειακή κρίση. Πλέον αναδύεται δυναμικά η τάση επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων, αλλά και η σημασία στήριξης των τοπικών παραγωγικών μονάδων.

Η Έλις Kις, Fashion Features Director Vogue Greece, υποστήριξε πως η μόδα πέρασε σε νέο στάδιο, με χαρακτηριστικά τη βιωσιμότητα, τις συνεργασίες μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων, την προτίμηση του ΤikTok έναντι των διαφημίσεων και τη metaverse εποχή με τα ψηφιακά πορτρέτα. Ο Δημήτρης Ματεμτζής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Intrafashion Group, υπογράμμισε τη σημασία των τοπικών φυσικών καταστημάτων μετά την πανδημία καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για απευθείας φυσικές αγορές, αλλά και τη βαρύτητα της πρόληψης, των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και της κεφαλαιακής επάρκειας. Η Αγνή Αναστασίου, Business Unit Director NYX, στάθηκε στην ηθική βιωσιμότητα και τις καινοτομίες όπως οι εφαρμογές των virtual καλλυντικών, τονίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας.

Ο Μελέτης Καραμπίνης, Σύμβουλος Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις έθεσε τις βάσεις για ένα νέο οικονομικό σύστημα μόδας για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι ο κλάδος χρειάζεται ορθή βιομηχανική πολιτική για τον επιτυχή μετασχηματισμό του. Το συνέδριο προσέγγισε την «εικόνα του μέλλοντος» του φυσικού και του ηλεκτρονικού καταστήματος, με τη συμμετοχή 90 ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.