Η τελευταία έκθεση της Trendalytics με τις προβλέψεις για τον κλάδο της ομορφιάς, βασίζεται στην ανάλυση και μελέτη ψηφιακών δεδομένων, από όπου προκύπτουν αναδυόμενες τάσεις που αναμένεται να μεγαλώσουν μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά και εδραιωμένες τάσεις που μεγαλώνουν σταθερά εδώ κι έναν χρόνο και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν έναν ακόμη. Επικεντρώνεται σε 4 θεματικές ενότητες και αποδίδει επιμέρους τάσεις στην καθεμία.

New Natural
Η θεματική New Νatural χαρακτηρίζεται από ενυδατικές συνθέσεις, φρέσκια παλέτα, ελαφρύ και απλό μακιγιάζ, ενώ εστιάζει στη συμπερίληψη και την ενίσχυση της μοναδικότητας για να εντοπίσει την εσωτερική ομορφιά που εκδηλώνεται στην εξωτερική εμφάνιση. Οι αναδυόμενες τάσεις είναι προϊόντα προσαρμοσμένα σε ειδικές ανάγκες καταναλωτών, cooling globes και γυαλιστερά χείλη και οι εδραιωμένες τα επιθέματα ματιών, το ενυδατικό κραγιόν και το φον-ντε-τέν με ελαφριά υφή. Το hashtag #CleanLook έχει στο TikTok πάνω από 93 εκ. θεάσεις, με τη Γενιά Ζ να επιδίδεται σε tutorials με προϊόντα που προορίζονται για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς. Στην ίδια θεματική εντάσσεται η τάση του skinification των μαλλιών και του μακιγιάζ, με skincare μάρκες να μπαίνουν στην κατηγορία περιποίησης μαλλιών και προϊόντα μακιγιάζ να εμπλουτίζονται με ωφέλιμα συστατικά περιποίησης και να προτείνουν διάφανες φόρμουλες που δεν κρύβουν την επιδερμίδα.

Nocturne
Η θεματική Nocturne εστιάζει στον αντιφατικό συνδυασμό των vintage τάσεων grunge και glamour, βρίσκοντας την ομορφιά στον νυχτερινό τρόπο ζωής, με αναδυόμενες τάσεις τα glitter eyeliner, glitter gel και τα μαλλιά με έντονες πτυχώσεις (crimped) και εδραιωμένες τάσεις το κούρεμα «χταπόδι» με πολύ έντονο φιλάρισμα, τη διπλή γραμμή αϊλάινερ (fishtail) και τα λεπτά φρύδια. Η νέα γενιά διαμορφώνει τη σύγχρονη εκδοχή του χίπστερ με επιρροές από τη σειρά Euphoria, οι οποίες αποδείχθηκαν διαρκείς, μολονότι σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν στοιχεία μόδας εικοσαετίας. Παρά την έμφαση στη νυχτερινή ζωή πάντως, οι μάρκες και τα συστατικά που σχετίζονται με την τάση προτείνουν λύσεις για την αντιστάθμιση και επιδιόρθωση των βλαβερών επιπτώσεων αυτού του lifestyle.

Futura
Η κατηγορία Futura δείχνει πώς προσαρμόζεται η ομορφιά στο metaverse, με έμφαση στα ολογραφικά τελειώματα και το γεωμετρικό αϊλάινερ. Πολλές μάρκες ομορφιάς πειραματίζονται με άϋλα NFT προϊόντα, η συλλογική επιθυμία για απόδραση αποκτά σουρεαλιστικές διαστάσεις και τα νέα προϊόντα υπόσχονται να μεταφέρουν τους καταναλωτές σε κόσμους έξω από την καθημερινότητα. Αναδύονται οι τάσεις για χρωματιστά φρύδια, ολογραφικό γκλίτερ και jelly nails, ενώ εδραιώνονται η ασημένια σκιά ματιών, το μεταλλικό αϊλάινερ και τα αυτοκόλλητα αϊλάινερ, σε χρώματα φουτουριστικά όπως το τυρκουάζ, το ασημί και το έντονο μωβ. Δημοφιλή είναι τα συστατικά που υποστηρίζουν τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού.

Καλοκαίρι/Verano
Η κατηγορία Καλοκαίρι/Verano προωθεί την επανασύνδεση με τη φύση και την τάση για απόδραση, τόσο από την πόλη, όσο και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με αναδυόμενες τάσεις στα προϊόντα τη φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία, την ευσυνείδητη ομορφιά (conscious beauty) και τα μαλλιά γοργόνας με απαλούς κυματισμούς, ενώ εδραιωμένες είναι το επαναγεμιζόμενο κραγιόν, το άρωμα με έμπνευση από τη θάλασσα και το αντιηλιακό στικ, το οποίο μάλιστα σημείωσε αύξηση 134% στις αναζητήσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι τάσεις αυτές προκύπτουν από την ανησυχία για την κλιματική κρίση που αποτελεί προτεραιότητα για τη Γενιά Ζ, αλλά και την εκτίμηση για τους ξένους πολιτισμούς και ταξιδιωτικούς προορισμούς. Τα καλοκαιρινά χρώματα και τα εξωτικά συστατικά που συνδέονται με αυτήν τη θεματική, προκύπτουν από τη φύση και επιλέγονται για τα οφέλη τους προς τον οργανισμό και την ασφάλειά τους προς το περιβάλλον.

(Πηγή: Τrendalytics.co)