Ένα ακριβό κατάστημα δεν είναι πια απλώς προορισμός για ψώνια, αλλά ενδέχεται να αποτελεί επίσης έξοδο για γεύμα, καλλιτεχνικό δρώμενο ή απλώς ευκαιρία για επίδειξη στα social media, όπως δείχνουν τα παραδείγματα του 7ώροφου Louis Vuitton στην Γκίνζα, του Gucci Garden στη Φλωρεντία ή του ανακαινισμένου Dior στο Παρίσι, τα οποία ενσωματώνουν εστιατόρια, καφέ, γκαλερί κ.ά..

Σύμφωνα με τον David Bourguignon, Head of Insights στο παρισινό MAD Agency, τα καταστήματα-ναυαρχίδες που προσφέρουν και βιωματική εμπειρία έχουν να κερδίσουν σε επισκεψιμότητα. Η απόδοση σε μια τέτοια επένδυση μπορεί να έρθει γρήγορα, αλλά προκειμένου να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, πρέπει πρώτα να εκτιμηθούν σωστά παράγοντες όπως η αύξηση της επισκεψιμότητας, η ποιότητα των νέων επισκεπτών και το πόσο πιστοί πελάτες θα γίνουν σε βάθος χρόνου.

Επίσης, η ποιότητα της ίδιας της εμπειρίας, καθώς είναι απαιτητικός ο συντονισμός πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο και, τέλος, το κατά πόσον αποδίδουν ως διεθνείς πλατφόρμες επικοινωνίας. Συνοπτικά, για να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα, το στοιχείο της εμπειρίας πρέπει να λειτουργεί άψογα, να είναι κατάλληλο τόσο για τη μάρκα όσο και για την τοποθεσία του καταστήματος, ενώ προτιμότερες είναι οι δραστηριότητες που προορίζονται για συχνή επανάληψη, όπως η εστίαση ή η προσωπική περιποίηση.

(Πηγή: Wwd.com)