Η αγορά καλλυντικών, μετά και την μόνιμη άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του Covid19, αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά, αλλά με διαφορετική δυναμική αναλόγως το κανάλι και την κατηγορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΒΑΚ, το 2022 θα φτάσει στα επίπεδα που ήταν το 2019, με διαφορετικό μίγμα καναλιών. Παρόλ’ αυτά, φάνηκε πως οι προθέσεις των καταναλωτών μετά τα lockdowns ήταν η διασκέδαση και οι διακοπές, και δευτερευόντως η κατανάλωση καλλυντικών (και άλλων αγαθών).

Τα κυριότερα προβλήματα για τον κλάδο των καλλυντικών τη δεδομένη στιγμή, είναι η αστάθεια που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και συνεπώς στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, οδηγεί και τις περισσότερες εταιρείες σε ανατιμήσεις των προϊόντων για τον ισοσκελισμό του αυξημένου κόστους στις πρώτες ύλες και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ως εκ τούτου, ο ΠΣΒΑΚ εκτιμά ότι αναμένεται άνοδος του επιπέδου τιμών πώλησης των καλλυντικών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 3-5%, κατά μέσο όρο.

Ηλεκτρονικό εμπόριο, ανδρική περιποίηση και μακιγιάζ, οι μεγάλες ευκαιρίες
Όσον αφορά στις ευκαιρίες που κυριαρχούν στον κλάδο των καλλυντικών, βασική παραμένει, σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ, η περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μάλιστα, ο ΠΣΒΑΚ εντοπίζει ευκαιρία στην καθιέρωσή του ως ένα από τα βασικά κανάλια προτίμησης των καταναλωτών, αφού προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην αγοραστική εμπειρία με πληθώρα επιλογών και προϊόντων, ταχύτητα, προσφορές και γενικότερα μια άνεση κατά τη διάρκεια των αγορών τους.

Παρόλ’ αυτά, παρατηρείται σημαντική μείωση στη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της ανάγκης των καταναλωτών να επανέλθουν στα φυσικά σημεία και λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του 2021, ελέω lockdowns. Παράλληλα, παρατηρείται μια δυναμική ανάπτυξη των κατηγοριών της ανδρικής περιποίησης, με τον άνδρα καταναλωτή να απενοχοποιεί την αγορά προϊόντων ομορφιάς και να αγοράζει πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και ποικιλία, προϊόντα περιποίησης (προσώπου, γενειάδας κλπ.), ενώ παράλληλα διαφαίνεται επιστροφή στην κατηγορία του make up που ανακάμπτει με τον περιορισμό χρήσης μασκών.