Η έμπνευση για σεμνή μόδα διαδίδεται από influencers στο TikTok και στο Instagram, με το hashtag #modestfashion να έχει αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1,3 δισ. θεάσεις στο TikTok, ενώ, εν όψει Ραμαζανιού, ανέβηκε 29% στο Ην. Βασίλειο και 45% στα ΗΑΕ, σύμφωνα με το Instagram. Την τάση οδηγούν δημιουργοί περιεχομένου από τις γενιές Z και millennials, παρεκκλίνοντας συχνά από παραδοσιακά ενδύματα όπως οι κελεμπίες και πειραματιζόμενοι με το layering, έτσι ώστε να εκσυγχρονίσουν το λεγόμενο σεμνό ντύσιμο.

Η 26χρονη TikToker Maha Gondal, με 5 εκ. likes στο TikTok, υποστηρίζει ότι το layering επιτρέπει να φορεθεί σεμνά αλλά μοντέρνα οποιοδήποτε ρούχο. Δίνει το παράδειγμα της συνεργασίας της με τον οίκο Versace, για τον οποίο πρόβαλε ρούχα με σεμνή αισθητική και παρατηρεί ότι πλέον οι εταιρείες είναι πιο δεκτικές σε αυτού του τύπου τη στιλιστική δημιουργικότητα. Σημειώνεται ότι η δαπάνη σε τέτοια ρούχα ανέβηκε κατά 5,7% το 2021, φθάνοντας τα 295 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση State of the Global Islamic Economy για το 2022. Ο τομέας αναμένεται να μεγαλώσει κατά 6% ακόμη φέτος, με τις μεγαλύτερες αγορές να περιλαμβάνουν το Ιράν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την Ινδονησία.

Η γερμανική Zalando έχει συμπεριλάβει σε καμπάνιες της μοντέλα με μαντίλα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η ευκαιρία να απευθυνθεί σε κοινό που ιστορικά υποεξυπηρετείται στην Ευρώπη.
Στο ανδρικό ντύσιμο, η ευκαιρία έχει εντοπιστεί από εταιρείες όπως οι Reebok και Asos που κυκλοφορούν συλλογές για το Ραμαζάνι και τη γιορτή του Εΐντ, συνεργαζόμενοι συνήθως με μουσουλμάνους και modestwear influencers για την προβολή τους.

(Πηγή: Voguebusiness.com) ”’