Τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, διερεύνησε το Glami. Με τις μεγάλες αναπροσαρμογές στην αγορά ενέργειας, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας και τον πόλεμο στην Ουκρανία να δημιουργεί νέες ψυχολογικές και αγοραστικές συνθήκες πανευρωπαϊκά, η αβεβαιότητα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις αγορές μόδας. Το Glami, η πλατφόρμα αναζήτησης ειδών μόδας, αποτύπωσε τις απόψεις καταναλωτών από 9 ευρωπαϊκές χώρες στην πιο πρόσφατη έρευνά του που διεξήχθη μεταξύ 12 και 20 Απριλίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 26.000 επισκεπτών του, μεταξύ των οποίων και 4.423 Έλληνες.

Οι έλληνες καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες σε είδη ένδυσης και υπόδησης
Παρόλο που το 69% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται αύξηση στις τιμές προϊόντων μόδας, το 50% δεν το θεωρεί ικανό να τους κάνει να ξοδέψουν λιγότερο σε σχέση με το 2021. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 43% των Ελλήνων σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα σε σύγκριση με το 2021, με την πλειοψηφία αυτών να μειώνει γενικά τις αγορές μόδας (62%) ή να παραμένει στα ίδια αγοραστικά επίπεδα αλλά αναζητώντας χαμηλότερες τιμές (23%). Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν σκοπό να αυξήσουν τις δαπάνες τους (38%), θα ήθελαν να αγοράσουν περισσότερα ή και πιο ακριβά κομμάτια, ενώ το 27% θα αγόραζε λιγότερα προϊόντα, αλλά σε υψηλότερες τιμές.

Ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ερωτώμενοι για το πώς πιστεύουν ότι ο πόλεμος επηρέασε τις αγορές τους σε είδη ρουχισμού και υπόδησης, το 71% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 9 χώρες της έρευνας) απάντησε ότι ξοδεύει λιγότερα για να εξοικονομήσει χρήματα σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί. Εντυπωσιακό είναι ότι ένα 11% απάντησε ότι σκέπτεται να ψωνίσει περισσότερα βασικά είδη όπως κάλτσες, εσώρουχα κλπ. για να δημιουργήσει ένα μικρό κιτ επιβίωσης.