Η πρακτική του live video shopping είναι εδραιωμένη στην Κίνα, αλλά στην Ευρώπη, οι οίκοι πολυτελείας παραμένουν επιφυλακτικοί. Στην Κίνα χρησιμοποιείται από το 2013, ενώ από το 2017 ως το 2020 κατέγραφε ανάπτυξη 280% ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, με έσοδα άνω των 300 δισ. δολαρίων το 2021.

Ο Louis Vuitton ήταν ο πρώτος luxury οίκος που το δοκίμασε στην Κίνα, αλλά όχι και στην Ευρώπη. Προς το παρόν, την οδό αυτή ακολουθούν κυρίως καλλυντικά και multi-brand λιανοπωλητές, όπως το ηλεκτρονικό κατάστημα αξεσουάρ Monnier Paris, που υιοθέτησε την πρακτική προ διετίας. Πλέον, το 10% των ασιατικών πωλήσεών του προέρχεται από αυτό κανάλι, αλλά Ευρώπη και ΗΠΑ ακόμη αντιστέκονται.

Το παριζιάνικο Le Printemps λάνσαρε κανάλι live shopping τον περασμένο Ιούνιο, αλλά αντί να επιστρατεύσει influencers όπως είναι το συνηθέστερο, εστιάζει στους περίπου 60 personal shoppers της αλυσίδας. Ο έτερος μεγάλος γαλλικός όμιλος πολυκαταστημάτων Galeries Lafayette, έχει κάνει δοκιμές σε συνεργασία με την πλατφόρμα Aploze, αλλά ακόμη αναζητά το σωστό positioning και προς το παρόν επικεντρώνεται στο one-to-one video, μοντέλο που ακολουθεί και ο οίκος Gucci. Στο σύνολό τους, οι κορυφαίοι όμιλοι luxury ακόμη αξιολογούν το φαινόμενο, αλλά και τη διαθέσιμη τεχνολογία. Πέρυσι, ο όμιλος LVMH υπέγραψε ετήσια συμφωνία με τη σουηδική πλατφόρμα Bambuser, ενώ ο Kering απέκτησε μειοψηφικό πακέτο στην αμερικανική NTWRK.

(Πηγή: FashionNetwork.com)’