Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ομορφιάς έρχεται αντιμέτωπη με ελλείψεις σε χαρτί, γυαλί, αλκοόλες και κάποια έλαια, ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία επιβαρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, ανεβάζοντας και τις τιμές. Ο κλάδος χρησιμοποιεί οινόπνευμα από σιτηρά και βιολογικά τεύτλα για την παραγωγή αρωμάτων, καθώς και ηλιέλαιο για καλλυντικά, συστατικά που προέρχονται από βασικές καλλιέργειες της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση ανεβάζει το κόστος σε γυαλί και χαρτί, ενώ τα λοκντάουν στην Κίνα δυσκολεύουν την προμήθεια υλικών συσκευασίας. Η Bain & Company εκτιμά ότι οι αυξημένες τιμές υλικών συσκευασίας, ενέργειας και α’ υλών έχουν ανεβάσει το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία των καλλυντικών 25%-30% κατά Μ.Ό. Επιπλέον, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση χρήσης πλαστικού, γίνεται περιζήτητο το χαρτί, ενώ η υαλουργία κλήθηκε να καλύψει τη ζήτηση φιαλιδίων για εμβόλια, αφού όμως είχε ρίξει τον ρυθμό παραγωγής στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Τώρα, οι τιμές καυσίμων εντείνουν τα προβλήματα για αυτές τις βιομηχανίες. Η ιταλική Isem που κατασκευάζει χάρτινες συσκευασίες για πελάτες όπως Ferragamo και Givenchy, ανέβασε τις τιμές της από 10% έως 40%, ενώ η επίσης ιταλική Bormioli Luigi που κατασκευάζει γυάλινες συσκευασίες για αρώματα και καλλυντικά όπως Chanel και Dior, αναμένει 40 εκ. ευρώ σε επιπλέον ενεργειακά κόστη φέτος, για τον τομέα ομορφιάς.

(Πηγή: Reuters.com)