Η Alchemie Technology, με έδρα το Κέϊμπριτζ, προτείνει καινοτομίες βαφής υφασμάτων χωρίς απόβλητα, κάτι που θα προσφέρει στην κλωστοϋφαντουργία πιο βιώσιμες και πιο οικονομικές εναλλακτικές στις παραδοσιακές τεχνικές χρωματισμού.

Η τεχνολογία ονομάζεται Endeavour, δεν χρησιμοποιεί νερό, καταναλώνει λίγη ενέργεια και επιτρέπει την εξάλειψη των μολυσμένων υδατικών αποβλήτων. Παρόμοια με inkjet εκτυπωτή, η τεχνολογία επιτρέπει την εκτόξευση νανοσταγονιδίων βαφής που διεισδύουν βαθιά στις ίνες του υφάσματος, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιείται υπέρυθρη ενέργεια για τη σταθεροποίηση του χρώματος.

Έτσι, δεν απαιτούνται νερό και πολύ ενέργεια για το πλύσιμο, στο οποίο βασίζονται οι παραδοσιακές τεχνικές. Επιπροσθέτως, μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε απόχρωση, ενώ επιτρέπει την on-demand ψηφιακή αλλαγή χρώματος ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγγελίας. Η Alchemie συμμετέχει στο έργο D(R)YE Factory of the Future της κοινοπραξίας Fashion for Good, που λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο και έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από την At One Ventures και το Co:Lab, το επενδυτικό σκέλος του ομίλου Η&Μ.

Σημειώνεται ότι ο χρωματισμός υφασμάτων παγκοσμίως αναλώνει 6-9 τρισ. λίτρα νερού ετησίως, ενώ τα υδατικά απόβλητα συχνά καταλήγουν στις υδάτινες οδούς χωρίς επεξεργασία. Η εταιρεία συνεργάζεται και με άλλες μάρκες, τις οποίες προς το παρόν δεν μπορεί να αποκαλύψει. Η τεχνολογία θα είναι σύντομα εμπορικά διαθέσιμη, με το πρώτο μηχάνημα να παραδίδεται άμεσα στην Ταϊβάν και το επόμενο στην Τουρκία σε λίγους μήνες.

(Πηγή: Drapersonline.com)