Από την πρόσφατη έρευνα Future of Marketplaces της εταιρείας Huge, ξεχωρίζουν 4 τάσεις αναφορικά με τα marketplaces, με πρώτη τα εμπλουτισμένα retail media, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Οι e-tailers εξαργυρώνουν την επισκεψιμότητά τους και οι marketers εξασφαλίζουν στοχευμένη διαφήμιση, βασισμένη σε συμπεριφορικά δεδομένα. Η αγορά έφθασε τα 77 δισ. δολάρια το 2021, με το Amazon να καταγράφει διαφημιστικά έσοδα 31 δισ. Για πολλά marketplaces, η πώληση ψηφιακής διαφήμισης συχνά υπερβαίνει σε κερδοφορία την πώληση αγαθών, ενώ παρέχουν στους διαφημιζόμενους τα εργαλεία να διαχειρίζονται μόνοι τους τις διαφημιστικές δυνατότητες και να πειραματίζονται.

Η δεύτερη τάση αφορά στο brand experience. Οι περισσότερες πλατφόρμες μέχρι πρόσφατα παρουσίαζαν τα προϊόντα σε μια δεδομένη σελίδα, με περιορισμένο brand content και κίνδυνο αλλοίωσης της brand image. Σήμερα, τα μεγάλα marketplaces εκχωρούν μεγαλύτερο έλεγχο, με το ιαπωνικό Rakuten και το κινεζικό Tmall να επιτρέπουν στις μάρκες να δημιουργούν δικά τους templates. Επιτρέπουν απευθείας brand-to-consumer επικοινωνία, με δυνατότητα livestreaming και direct messaging.

Το commerce-as-a-service ως αυτόνομη δραστηριότητα, είναι η τρίτη τάση που αναδύεται. Πολλά marketplaces παρέχουν αυθημερόν παράδοση σε αγορές όπου μια μάρκα δεν έχει παρουσία, ασφαλείς πληρωμές, ενώ συχνά διαχειρίζονται περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες και παγκόσμια δίκτυα logistics. Η Amazon διαθέτει, χωρίς προαπαιτούμενο πώλησης μέσω Amazon, την υπηρεσία Multi-Channel Fulfilment (MCF), η οποία δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής. Το Rakuten προσφέρει επίσης υπηρεσίες logistics, ακόμη και για προϊόντα που δεν πωλούνται στο marketplace, ενώ το λατινοαμερικάνικο Mercado Libre, παρέχει παρόμοιες επιλογές, καθώς επίσης εκτελωνιστικές υπηρεσίες. Η Huge προβλέπει ότι σε 5 χρόνια, μέχρι και το 25% των μεγάλων multi-brand λιανοπωλητών θα εμπορεύεται την υποδομή του.

Τέλος, πολλές πλατφόρμες μπαίνουν στο metaverse, με κάποια να ειδικεύονται στη διάθεση ψηφιακών αγαθών, αλλά και με τα παραδοσιακά marketplaces να ακολουθούν την τάση, βλέποντας ότι τα NFT έχουν εξελιχθεί σε αγορά των 25 δισ. δολαρίων. Η Alibaba έχει υποστηρίξει κυκλοφορίες NFT μέσω Alipay, ενώ το Tmall διοργάνωσε έκθεση τέχνης NFT σε συνεργασία με μάρκες όπως Burberry, Coach και Longines. Η Huge προβλέπει ότι το 70% των marketplaces θα δέχεται εικονικά νομίσματα ως το 2025, ενώ όλα τα μεγάλα marketplaces θα παρέχουν εργαλεία στις μάρκες για την ανάπτυξη και πώληση εικονικών προϊόντων μεσοπρόθεσμα.

(Πηγή: Βusinessoffashion.com)