Σύμφωνα με τη Euromonitor, τρεις είναι οι τάσεις-κλειδιά που θα διαμορφώσουν το μέλλον της μόδας, στον απόηχο των αλλεπάλληλων πρόσφατων κρίσεων. Πρώτα από όλα, ο νέος τρόπος ζωής με επίκεντρο την οικία και την ψηφιακή τεχνολογία υπαγορεύει νέες στρατηγικές προσέγγισης καταναλωτών. Η αυξανόμενη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με απανωτά κλεισίματα φυσικών καταστημάτων, οδηγεί τις εταιρείες όλο και περισσότερο σε D2C στρατηγικές, ενώ τα NFT και οι συνεργασίες με το gaming δημιουργούν νέα πηγή εσόδων, στην κατεύθυνση D2A (Direct-to-Avatar).

Επιπλέον, η έμφαση των καταναλωτών στην υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα, οδηγεί σε νέες προϊοντικές στρατηγικές. Η αυξημένη επιθυμία για επαφή με τη φύση μεταφράζεται σε ρούχα κατάλληλα για υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά και σε ροπή προς brands με περιβαλλοντικές αξίες. Η βιώσιμη παραγωγή και η πώληση μεταχειρισμένων ειδών είναι συμπτώματα της τάσης, η οποία απλώς επιτείνεται από την αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, τα ζητήματα που προέκυψαν λόγω πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με ολοένα και ακριβότερα μεταφορικά, αναγκάζουν τη βιομηχανία της μόδας να αναζητήσει α’ ύλες και παραγωγικές μονάδες πλησιέστερα στις τελικές της αγορές. Μείωση αναμένεται να δει σε αυτόν τον τομέα η εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα, η οποία από το ισχύον μερίδιο 47% της παγκόσμιας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών και δερμάτινων προϊόντων αναμένεται να πέσει στο 33% ως το 2030.

(Πηγή: Εuromonitor.com)