Την Παρασκευή η Ελβετία υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ ως προς την εξαγωγή ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας ότι κάποιες ελβετικές εταιρείες θα πληγούν σοβαρά. Η Ελβετία δεν ανήκει στην ΕΕ και τηρεί μακρά παράδοση ουδετερότητας σε θέματα πολέμου, παρά ταύτα ευθυγραμμίστηκε με την ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων.

Τα νέα μέτρα «θα τεθούν σε ισχύ εντός των επόμενων ημερών», δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση, για να συμπληρώσει ότι η απαγόρευση αυτή αφορά μικρό μέρος των παγκόσμιων ελβετικών εξαγωγών πολυτελών αγαθών, αλλά ότι κάποιες εταιρείες ενδέχεται να επηρεαστούν σοβαρά. Η ωρολογοποιΐα είναι ο 3ος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της χώρας και η Ρωσία είναι η 17η διεθνής αγορά του, με αξία εξαγωγών 250 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Επιπροσθέτως, μεγάλες δαπάνες στα προϊόντα του κλάδου πραγματοποιούνται από τους εύπορους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελβετία, ενώ οι ευκατάστατοι Ρώσοι είναι από τους μεγαλύτερους φαν, με τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν να φοράει τακτικά ελβετικά ρολόγια. Ακόμη και πριν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση πάντως, είχαν παύσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μεγάλες ελβετικές εταιρείες όπως η Rolex, ο όμιλος Swatch και ο όμιλος Richemont.

(Πηγή: FashionNetwork.com)