Όλο και πληθαίνουν οι οίκοι μόδας και ειδών πολυτελείας που παγώνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, με την ιταλική Prada να ανακοινώνει το Σάββατο ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες λιανικής στη χώρα. Ο όμιλος Kering δήλωσε την Παρασκευή ότι καταστήματά του, μεταξύ των οποίων Gucci, Balenciaga και Saint Laurent, θα κλείσουν προσωρινά, ενώ ο οίκος Chanel δήλωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε τις ρωσικές μπουτίκ του και ανέστειλε το ηλεκτρονικό εμπόριό του στη χώρα.

Την Παρασκευή ο οίκος Hermès ανακοίνωσε στο LinkedIn ότι θα έκλεινε καταστήματα και θα πάγωνε κάθε εμπορική δραστηριότητα στη Ρωσία για το προσεχές μέλλον, ενώ η Richemont το έχει πράξει από τις 3 Μαρτίου. Στο στρατόπεδο του fast fashion, Zara, H&M και Levi’s αναστέλλουν τις ρωσικές τους επιχειρήσεις, ενώ στον αντίποδα, η ιαπωνική Uniqlo διατηρεί ανοιχτά τα καταστήματά της στη Ρωσία, με τον Πρόεδρο της Fast Retailing που χειρίζεται τη μάρκα να δηλώνει: «Δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ πόλεμος.

Κάθε χώρα πρέπει να είναι αντίθετη σε αυτό», για να συμπληρώσει όμως ότι η ένδυση παραμένει ζωτική ανάγκη και ότι ο κόσμος στη Ρωσία έχει δικαίωμα να ζει όπως όλοι. Υπάρχουν 49 σημεία Uniqlo στη χώρα και μολονότι η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις, δεν σχεδιάζει προς το παρόν αναστολή δραστηριοτήτων. Ανακοίνωσε δε τη δωρεά 10 εκατ. δολαρίων συν 200.000 ειδών ένδυσης προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

(Πηγή: Reuters.com, Fashionnetwork.com, Voguebusiness.com)