Σε αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Marks & Spencer αναστέλλει τις αποστολές εμπορευμάτων που προορίζονται για τη ρωσική δραστηριότητα του Τούρκου franchisee του FiBA Group, ο οποίος διαχειρίζεται 48 καταστήματα M&S στη Ρωσία και 10 στην Ουκρανία. Επιπλέον, η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενισχύει την υποστήριξή της προς τη UNICEF υπέρ της Ουκρανίας, με πακέτο 2 εκατ. δολαρίων.

Η Nike δωρίζει 1 εκατ. δολάρια υπέρ των πληγέντων στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα φυσικά καταστήματά της, σε συνέχεια της αναστολής των online πωλήσεων. Το προσωπικό θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά, δήλωσε η μάρκα. Στο μέτωπο του luxury, πληθαίνουν οι οίκοι που εκφράζουν υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά παράλληλα δηλώνουν ανοιχτά ότι πρώτο τους μέλημα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων τους και απέχουν από επικοινωνιακές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις, όπως π.χ. διαφημίσεις ή κινητικότητα στα social media.

Οι εταιρείες του κλάδου μπορεί να διστάζουν να αποκοπούν από τους Ρώσους καταναλωτές τους, καθώς αντιστοιχούν σε περίπου 5% της παγκόσμιας αγοράς τους, αλλά την ίδια στιγμή, στη Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για αγορές της τελευταίας στιγμής. Τρανταχτό παράδειγμα το πολυτελές εμπορικό κέντρο Tsum που σφύζει από κόσμο, μολονότι οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά. Σημειώνεται ότι τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών παραμένουν λειτουργικά και οι συνηθισμένες πιστωτικές κάρτες είναι δεκτές για συναλλαγές εντός της χώρας.

(Πηγή: Reuters.com, Voguebusiness.com)