Εταιρείες και φορείς του κλάδου της ομορφιάς ενώνουν τις δυνάμεις τους στο EcoBeautyScore Consortium, με στόχο την ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης και βαθμολογίας της περιβαλλοντικής επίδρασης της βιομηχανίας της ομορφιάς. Στα 36 ως τώρα μέλη περιλαμβάνονται μικρές και μεγάλες εταιρείες και φορείς από 4 ηπείρους, όπως οι Babor, Beiersdorf, Colgate-Palmolive, Cosnova, Estée Lauder Companies, FEBEA, Henkel, International Fragrance Association, Johnson & Johnson Consumer, Kao, L’Oréal Groupe, LVMH, Naos, Natura&Co, Oriflame, P&G, Puig, PZ Cussons, Shiseido, Sisley, STANPA, Unilever. Στα τέλη του έτους αναμένεται να είναι διαθέσιμο το πρότυπο, που θα αφορά σε πρώτη φάση συγκεκριμένο αριθμό προϊοντικών κατηγοριών, προτού επικυρωθεί στη συνέχεια από ανεξάρτητους φορείς.

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν αρχικά τον Σεπτέμβριο 2021 με πρωτεργάτες τους Henkel, L’Oréal, Natura&Co, LVMH και Unilever, αφού διαπιστώθηκε ότι το 42% των καταναλωτών ρέπει προς μάρκες που υιοθετούν πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας. Το νέο σύστημα θα παρέχει στους καταναλωτές σαφές, διαφανές και συγκρίσιμο σκορ περιβαλλοντικού αποτυπώματος για προϊόντα ομορφιάς.

Η κοινοπραξία συνεργάζεται για τη δημιουργία του εργαλείου με την έμπειρη σε θέματα βιωσιμότητας εταιρεία συμβούλων Quantis και έχει 4πλό στόχο: μια κοινή μέθοδο μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων, μια κοινή βάση δεδομένων του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για πάγια συστατικά και α’ ύλες που χρησιμοποιούνται σε συνθέσεις και συσκευασίες, ένα κοινό εργαλείο που επιτρέπει την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεμονωμένων προϊόντων και ένα εναρμονισμένο σύστημα βαθμολογίας που επιτρέπει στις εταιρείες να ενημερώνουν εθελοντικά τους καταναλωτές για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλυντικών τους.

(Πηγή: Globalcosmeticsnews.com, Henkel)