Αμφιλεγόμενες τακτικές προώθησης προϊόντων, παραπληροφόρηση και υπερπληθώρα χορηγούμενου περιεχομένου είναι κάποια από τα παράπονα που κάνουν οι καταναλωτές για τους influencers, γεγονός όχι καλό για τις μάρκες που βασίζονται πολύ σε αυτές τις συνεργασίες. Μια λύση για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μπορεί να είναι η σωστή εκπαίδευση των συνεργαζόμενων influencers, ώστε να είναι καλύτεροι ambassadors. Οι celebrity influencers ειδικά, απολαμβάνουν τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης από το 67% των καταναλωτών στις ΗΠΑ και το 65% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα υγείας και ομορφιάς, σύμφωνα με το Trustpilot.

Παράλληλα, ενώ ο αριθμός χορηγούμενων αναρτήσεων σε μακιγιάζ, skincare και μαλλιά αυξήθηκε το τελευταίο 3μηνο του 2021, η αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές σημειώνει πτώση σε κάθε 3μηνο, σύμφωνα με την πλατφόρμα Traackr, που υποστηρίζει ότι το influencer marketing στον κλάδο της ομορφιάς έχει κορεστεί. Οι σημερινοί influencers ήταν αρχικά bloggers που αναρτούσαν περιεχόμενο σχετικά με μόδα, ομορφιά, fitness, φαγητό και ταξίδια, χτίζοντας πολύτιμες κοινότητες με τους ακολούθους τους.

Ήταν σαν κανονικοί άνθρωποι, αλλά με λίγο πιο λαμπερές ζωές, υποστηρίζει η Amy Rollinson, αναλύτρια μόδας και ομορφιάς της Euromonitor, για να συμπληρώσει ότι σήμερα δυσκολεύονται να κρατήσουν το κοινό τους, αφενός λόγω των μεταλλασσόμενων αλγορίθμων στα κοινωνικά μέσα, αφετέρου διότι πλέον είναι και οι ίδιοι σαν celebrities και το κοινό τους δεν μπορεί πια να ταυτιστεί μαζί τους. Το influencer advertising διεθνώς ελέγχεται από ρυθμιστικές αρχές και εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ανεύθυνης επικοινωνίας που αφορά θέματα υγείας και ασφάλειας, καθώς πολλοί είναι οι δημιουργοί περιεχομένου που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις για να μοιράζονται προτάσεις και συμβουλές.

(Πηγή: Voguebusiness.com)