Το 2021 ήταν η χρονιά ανάκαμψης του κλάδου της μόδας και ταυτόχρονα μία χρονιά ρεκόρ για το ηλεκτρονικό της εμπόριο που είδε την αξία του να αυξάνεται σημαντικά και να υπολογίζεται πλέον στο 1.010 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και την όλο και μεγαλύτερη σημασία τους στον κλάδο με την αξία των πωλήσεών τους να αποτελεί πλέον το 20% των γενικών πωλήσεων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια ανασκόπηση Fashion e-commerce, Year in review για το 2021 του Glami που περιλαμβάνει την ανάλυση της αγοράς, στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα συνεργατών του καθώς και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την online αγορά μόδας το 2022. Παράλληλα, το 2021, σύμφωνα με το Glami, οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2020, ιδίως μετά την επανεκκίνηση της αγοράς τον Μάιο του 2021. Η αύξηση αυτή όμως, δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει την αξία πωλήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα. Η εκτιμώμενη αύξηση του online εμπορίου μόδας για το 2022 είναι στο +10% ενώ για την επόμενη τριετία προβλέπεται μία σταθερή αύξηση της αξίας των πωλήσεων μέσω του online.

Σταθερή ανάπτυξη στα οnline καταστήματα μόδας στο Glami
Το 2021 ήταν μία χρονιά σταθερής ανάπτυξης αλλά και εξισορρόπησης της αξίας των πωλήσεων που δημιουργήθηκαν από τα κλικ του Glami προς τα συνεργαζόμενα eshop (GMV). Η αξία των πωλήσεων για σχεδόν όλους τους μήνες του 2021 είναι αισθητά μεγαλύτερη του 2020. Παράλληλα, καταγράφεται η σημασία της περιόδου του Black Friday για ακόμη μία χρονιά, με το Νοέμβριο να καταγράφει σημαντική αύξηση στην αξία του GMV. Με εξαίρεση την περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, όπου και δεν λειτουργούν κανονικά τα φυσικά καταστήματα, η εξέλιξη της αξίας πωλήσεων ακολουθεί την εποχικότητα και τη ζήτηση κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις κορυφαίες κατηγορίες και προϊόντα σε πωλήσεις για το 2021.

Τα προβλήματα του κλάδου το 2021
Τα αυξημένα κόστη διαφήμισης, το μικρότερο περιθώριο κέρδους που απορρέει από την συνεχή ανάγκη για ανταγωνιστικότητα (περισσότερες εκπτώσεις) και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καταγράφηκαν το 2021. Άλλα ζητήματα όπως το απόρρητο δεδομένων και η πρόσληψη ή απόλυση προσωπικού φαίνεται να απασχολούν λιγότερο τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ποιες θα είναι οι προκλήσεις του 2022;
Ο εντονότερος ανταγωνισμός ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη πρόκληση του 2022 για τα Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη εξατομίκευσης των website, ενώ σημαντική πρόκληση φαίνεται να είναι και ο πληθωρισμός, που απασχόλησε λιγότερο την ελληνική αγορά στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Πληθωρισμός και λιανεμπόριο
Το 2021 η μέση αξία παραγγελιών (AOV) αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 9% σε σύγκριση με το 2020 με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται από τον Αύγουστο και μετά. Η αύξηση αυτή δεν προκλήθηκε από αύξηση τιμών αλλά από το γεγονός ότι οι καταναλωτές ψώνισαν ακριβότερα προϊόντα σε σύγκριση με το παρελθόν. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός που αναμένεται να “χτυπήσει” φέτος, βρίσκει την αγορά μουδιασμένη αφού μόλις το 20% των ερωτώμενων δήλωσε στον σχετικό ερώτημα ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές για το 2022 ενώ το 33% δεν είναι σίγουρο ακόμη.

Προϊοντικές κατηγορίες σε άνοδο και πτώση*
Οι 5 πιο δημοφιλείς κατηγορίες του 2021
(σε αριθμό παραγγελιών)
– Φορέματα.
– Γυναικεία sneakers.
– Μαγιό μπικίνι.
– Γυναικεία σανδάλια.
– Ανδρικά sneakers.
Κατηγορίες με τη μεγαλύτερη άνοδο
(σε αριθμό επισκέψεων)
– Γυναικεία σετ φόρμες +264%.
– Γυναικεία μοκασίνια +87%.
– Γυναικεία αμάνικα μπουφάν και γιλέκα +80%.
– Γυναικεία σακάκια και blazers +75%.
– Ανδρικές τσάντες και σακίδια +73%.

Κατηγορίες με τη μεγαλύτερη μείωση
(σε αριθμό επισκέψεων)
– Ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια -75%.
– Γυναικεία κολάν -65%.
– Παιδικά αθλητικά & ρούχα ύπνου -57%.
– Ανδρικές πιτζάμες -54%.
– Ανδρικά αθλητικά ρούχα -48%.
* Πηγή: Εσωτερικά δεδομένα Glami.gr. Η κατάταξη προέρχεται από τον αριθμό των κλικ κατά το 2021 και σε σύγκριση με το 2020.