Δύο χρόνια μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με σημαντικές αλλαγές και αυξομειώσεις στην αγορά, και οδεύοντας, πια, προς μια post-covid εποχή, η αγορά της ομορφιάς μπορεί να κάνει, πλέον,
τον απολογισμό της, καταμετρώντας νικητές και χαμένους. Και μπορεί να είναι μεγάλη η συζήτηση για το ποιοι εντάσσονται στους δεύτερους, στους πρώτους, ωστόσο, μπορεί σίγουρα να μπει η κατηγορία των βαφών μαλλιών: οι προβλέψεις (τόσο για το άμεσο 2022 όσο και για την επόμενη πενταετία) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Τα μαλλιά ήταν μία κατηγορία που είδε πολλές αλλαγές και έντονες διαφοροποιήσεις στην εποχή της πανδημίας, με σημαντικές αυξήσεις (βαφή στο σπίτι) και έντονες μειώσεις (κλείσιμο κομμωτηρίων λόγω lockdown). Καθόλου παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς πως έχει την ιδιαιτερότητα του multichannel -αποτελεί, δηλαδή, κατηγορία που αφορά σε πολλαπλά κανάλια διανομής, άρα πολύ περισσότερο τρόπους επικοινωνίας με τον καταναλωτή σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο κλάδο της ομορφιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά, αλλά και την ανάλυση που ανιχνεύει τις τάσεις ως και το 2028, η αξία της παγκόσμιας αγοράς βαφών θα εκτιναχθεί φέτος στα 35,5 δισ. δολάρια, φτάνοντας στα 51,02 δισ. δολάρια ως το 2028, παρουσιάζοντας έναν εντυπωσιακό CAGR (Σύνθετος Ρυθμός Ετήσιας Ανάπτυξης) της τάξης του 6,2% καθ’όλη τη διάρκεια της υπό εξέτασης περιόδου (η έρευνα αναφέρεται στο σύνολο της κατηγορίας, προσωρινές, ημιμόνιμες και μόνιμες βαφές, τόσο τις οικιακές, όσο και τις βαφές που γίνονται στο κομμωτήριο).

Πρέπει να αναφερθεί πως η παγκόσμια αγορά της βαφής μαλλιών επικεντρώνεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ κορυφαίος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά θεωρείται η L’Oréal Paris με 13% μερίδιο αγοράς. (πηγή: MarketWatch). Για να γίνει αντιληπτή η έκρηξη, αρκεί να αναλογιστούμε πως για την πενταετία 2015 – 2020 η αξία ήταν στα 13,7 δισ. δολάρια με CAGR 8%, ενώ μόνο για το 2021, ο σύνθετος ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο 6,5%. Το συμπέρασμα μοιάζει αυτονόητο: βγαίνοντας από μια τόσο δύσκολη κατάσταση όσο ήταν η διετία της πανδημίας, θέλουμε ανανέωση, λάμψη, αλλαγή… και ξεσπάμε στα μαλλιά.

Οταν λέμε βαφή…
Εννοούμε, όπως όλοι ξέρουμε, ουσίες (χημικές, συχνά σε συνδυασμό με έλαια ή/και φυσικά συστατικά) που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του χρώματος των μαλλιών, είτε για να καλύψουν τα γκρίζα / λευκά, είτε από όποιον θέλει απλώς να αλλάξει το φυσικό χρώμα των μαλλιών του.
Οι βαφές έχουν πολλές αποχρώσεις, φυσικές (ξανθό, καστανό κ.λπ.) και μη φυσικές (πορτοκαλί, πράσινο, ροζ, κόκκινο, μπλε κ.λπ.) και τρία βασικά είδη:
Μόνιμο χρώμα: αυτό, συνήθως, εννοούν οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν λένε «βαφή μαλλιών» ή «βαμμένα μαλλιά» και περιλαμβάνει δύο μέρη: ξάνοιγμα του στελέχους της τρίχας και προσθήκη χρώματος. Ημι-μόνιμο χρώμα: ονομάζεται και hair gloss (επειδή κάνει τα μαλλιά να γυαλίζουν), το οποίο προσθέτει απλώς χρώμα χωρίς να ανοίγει την τρίχα. Συνήθως το χρώμα φεύγει με μερικά λουσίματα.

Προσωρινό χρώμα: τα προϊόντα της κατηγορίας λέγονται και κιμωλίες, ή μακιγιάζ μαλλιών. Πρόκειται για ένα προϊόν που απλώς επικάθεται στην επιφάνεια των μαλλιών, προσφέρει λιγότερο ή περισσότερο έντονο χρώμα και φεύγει με το επόμενο λούσιμο. Στην τελευταία κατηγορία μπορούν να ενταχθούν τα root retouch προϊόντα, τα οποία αποτελούν trend των τελευταίων ετών και έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Πρόκειται, συνήθως, για σπρέι σε κάποια βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται όταν έχει βγει η ρίζα για να καλύψουν τα κάπως λευκά ή/και ενδεχόμενη διχρωμία, και να παρατείνουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο βαφές.

 

Στην αγορά

Apivita
Η σειρά My Color Elixir της Apivita διατίθεται σε 40 αποχρώσεις και 8 χρωματικές οικογένειες, ισορροπώντας ανάμεσα σε θερμά και ψυχρά χρώματα και ήπιες και έντονες αποχρώσεις – φυσικές, σαντρέ, περλέ, μελί, χρυσές, μπεζ, χάλκινες και μαονί.
Χάρη στην τεχνολογία Color Magnet, ένα καινοτόμο σύστημα που σταθεροποιεί και σφραγίζει το χρώμα στην τρίχα, το χρώμα διαρκεί πολύ περισσότερο, ενώ η σύνθεση με τα 3 πολύτιμα έλαια αργκάν, αβοκάντο και ελιάς, σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ, χαρίζει πλούσιο και λαμπερό αποτέλεσμα που διαρκεί.

Korres
Η σειρά Argan Oil διαθέτει 2 επιμέρους σειρές, την Advanced Colorant με τεχνολογία Pigment Lock που κλειδώνει το χρώμα και την Ageless Colorant με ceramides που προσφέρει 100% κάλυψη των επίμονων λευκών και γκρι, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει όγκο στην τρίχα, λάμψη και διάρκεια στο χρώμα. Τέλος, υπάρχει η σειρά Abyssinia, σε σωληνάρια, η οποία προσφέρει επαγγελματικό αποτέλεσμα και 100% κάλυψη λευκών, λάμψη και ένταση στο χρώμα.

L’Oréal Professionnel Paris
Στην κατηγορία του χρώματος, η L’Oréal Professionnel Paris φέρνει πάντα πρώτη τις κορυφαίες τάσεις στα μαλλιά. Το 2022 το portfolio των ήδη εμβληματικών τεχνικών French Balayage & French Glossing, εμπλουτίζεται με νέες προσεγγίσεις. Την άνοιξη θα παρουσιαστεί το French Balayage Shadow, το οποίο θα διευρύνει την πρόταση υπηρεσιών του επαγγελματία κομμωτή και παράλληλα την γκάμα επιλογών μια γυναίκας για να αποκτήσει ένα εξατομικευμένο χρώμα στα μαλλιά της. Η ΙΝΟΑ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του brand, καθώς η γυναίκα αναζητά λύσεις με τη μέγιστη καλλυντικότητα και με λιγότερη φθορά για το τριχωτό.

Χωρίς αμμωνία και άοσμη κατά τη διαδικασία, η ΙΝΟΑ προσφέρει ιδανική άνεση στο τριχωτό, καλλυντική φροντίδα στην τρίχα, 123 αποχρώσεις για πλήρως εξατομικευμένο επαγγελματικό χρωματικό αποτέλεσμα και πατενταρισμένη τεχνολογία με 60% περιεκτικότητα σε έλαιο που επιτρέπει στις χρωστικές να διεισδύσουν στην τρίχα, για πλούσιο χρώμα με ένταση, λάμψη και διάρκεια. Παράλληλα, κάθε υπηρεσία βαφής ή ξανοίγματος συνοδεύεται από την υπηρεσία Metal Detox, το πρωτόκολλο περιποίησης που ξεκινά από το κομμωτήριο και συνεχίζει στο σπίτι, εξουδετερώνοντας τα μέταλλα στα μαλλιά και προστατεύοντας την ποιότητα και το χρωματικό αποτέλεσμα. Μία οικογένεια που λανσαρίστηκε το 2021 και θα συνεχίσει να κερδίζει το ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών όσο και των γυναικών, με κοινό στόχο το τέλειο κι εξατομικευμένο χρώμα μαλλιών.

L’Oréal Paris
H Excellence της L’Oréal Paris, που εισήγαγε πέρυσι στο portfolio της τη σειρά Cool Crème για ψυχρό χρώμα με διάρκεια, διαθέτει πλέον σχεδόν 40 αποχρώσεις, ψυχρές και θερμές, από πολύ ανοιχτό ξανθό ως χάλκινο και μαύρο, για κάθε ανάγκη μόνιμης βαφής. Στο portfolio της μάρκας υπάρχει ακόμα το Casting για βαφή στον ίδιο τόνο, με 15 λαμπερές αποχρώσεις από λαμπερό μπεζ ως έντονο μαύρο, καθώς και το Colorista, σε 14 αποχρώσεις, το οποίο διαθέτει επίσης έντονες χρωστικές, προσφέρει πλούσιο χρωματικό αποτέλεσμα, και επιτρέπει το «παιχνίδι» με τα μαλλιά, χάρις στην μοντέρνα σχεδίαση και τον τρόπο εφαρμογής του.

Syoss
Το brand διαθέτει μια πλήρη γκάμα βαφών και συνοδευτικών προϊόντων για χρώμα μαλλιών στο σπίτι. Η μόνιμη βαφή Syoss Permanent Color διαθέτει 10 κωδικούς, συν έξι ξανθές, η συλλογή Trending Now έξι κωδικούς, με επιλογές αποχρώσεων από influencers και τον διάσημο colorist Paul Philips, ενώ η βαφή Syoss Oleo Intense χωρίς αμμωνία, που προσφέρει εντατική περιποίηση χάρη στα έλαια που περιέχει μαζί με τέλεια κάλυψη λευκών, διατίθεται επίσης σε 10 αποχρώσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως το brand είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησε retouch spray για τις ρίζες, root retouch (για τις ρίζες, ανάμεσα σε 2 βαφές), καθώς και brow tints (ειδικά kits για την αλλαγή του χρώματος στα φρύδια).

Wella Professionals
Το brand Koleston γίνεται πλέον Koleston Perfect, με ΜΕ+ technology, για μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθεί αλλεργία στην βαφή (σε μη αλλεργικά άτομα) και διαθέτει 70 αποχρώσεις, διασφαλίζοντας πως κάθε πελάτισσα θα βρει το ιδανικό της χρώμα. Η Illumina, επίσης μόνιμη βαφή, με 24 αποχρώσεις, δίνει μια έξτρα διάσταση στο φυσικό χρώμα, ξανοίγοντας ή σκουραίνοντάς το και προσφέροντας έντονη λάμψη. Τέλος, οι σειρές Color Touch και Color Fresh δίνουν φωτεινό ημιμόνιμο χρώμα χωρίς να φθείρουν ή να βαραίνουν την τρίχα.

Tα hot χρώματα και οι τάσεις του 2022
Σύμφωνα με τους τοπ hair stylists και celebrity colorists, οι σημαντικότερες τάσεις για την τρέχουσα χρονιά είναι οι εξής:
Low maintenance ξανθό. Πρόκειται για τις πιο «μαλακές» ξανθές αποχρώσεις (σε αντίθεση με τα λαμπερά ξανθά, όπως τα εντυπωσιακά αλλά πολύ πιο απαιτητικά ως προς την διατήρησή τους πλατινέ), τα οποία επιτρέπουν στην γυναίκα που τα επιλέγει να αφήνει περισσότερο χρόνο ανάμεσα στις επισκέψεις της στο κομμωτήριο.
Πλούσια καστανά. Το καστανό χρώμα επανέρχεται δυναμικά φέτος, με πολλές αποχρώσεις, είτε στο κομμωτήριο (με την προσθήκη lowlights), είτε ως επιλογή στη βαφή στο σπίτι.
Νεανικά παστέλ. Τι θα λέγατε για ένα ανάλαφρο μωβ της λεβάντας; Μετά την απενοχοποίηση του χρώματος που ζήσαμε έντονα την προηγούμενη διετία, τα παστέλ είναι το επόμενο big trend, ειδικά στα κοινά μικρότερης ηλικίας.

Glossy αποχρώσεις. Μια μεγάλη τάση για την νέα χρονιά είναι η έντονη λάμψη, σε όποια απόχρωση κι αν επιλέξετε.
Natural blonds. Οι φυσικές ξανθές αποχρώσεις που κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν πιο πλούσια και υγιή είναι ένα από τα ζητούμενα για την επόμενη χρονιά.
Χάλκινο. Η καλύτερη επιλογή για να αφήσουμε πίσω μας έναν δύσκολο χειμώνα και να γιορτάσουμε την έλευση της άνοιξης με πλήρως ανανεωμένη διάθεση. Εξίσου hot trend και τα έντονα χάλκινα ως ανταύγειες πάνω σε ξανθή ή ανοιχτή καστανή βάση. Bold and bright. Μπλε ελεκτρίκ, έντονο πράσινο, shocking pink, πλούσιο κόκκινο. Το 2022 είναι έτος πειραματισμού και αυτοέκφρασης. Οι τολμηρές αποχρώσεις είναι ένα ξεχωριστό statement προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

VIEWPOINT

Γιώργος Ματέλλας, Brand Business Leader, L’Oréal Professionnel Paris
«Πολυφωνία και συμπερίληψη και στο χρώμα των μαλλιών»
Οι ανάγκες και οι συνήθειες των γυναικών σε ό,τι έχει να κάνει με την ομορφιά έχουν αλλάξει σημαντικά. Η καταναλώτρια ενημερώνεται διαρκώς μέσα από τα social media, αναζητά νέες τάσεις και εκτίθεται σε νέα προϊόντα που καλύπτουν διαφορετικές και συγκεκριμένες ανάγκες. Η φροντίδα αποκτά ουσιαστικό ρόλο, και στην κατηγορία των μαλλιών αυτό μεταφράζεται στην εξατομικευμένη περιποίηση από τον επαγγελματία κομμωτή στο κομμωτήριο, ο οποίος μέσα από τη συζήτηση με την πελάτισσά του θα διακρίνει τις ανάγκες των μαλλιών της και θα της προτείνει το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με την ψυχολογία, την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής της.

Από το κομμωτήριο, που είναι πια ο απόλυτος προορισμός ομορφιάς, η περιποίηση συνεχίζεται στο σπίτι με τα κατάλληλα επαγγελματικά προϊόντα, που διατίθενται είτε μέσα από το κομμωτήριο, είτε online και σε καταστήματα καλλυντικών. Πέραν της φροντίδας, όμως, αν μιλήσουμε για το χρώμα, ως ξεχωριστή κατηγορία, μπορούμε να πούμε πως οι λέξεις πολυφωνία και συμπερίληψη το αφορούν, πλέον, ουσιαστικά.

Και είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το χρώμα αποτελεί έναν τρόπο ανανέωσης εικόνας -κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη στην post covid εποχή- αλλά και τρόπο έκφρασης της προσωπικής μας αισθητικής. Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες και τα brands καλούνται να ξεχωρίσουν και να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά καταναλωτών. Το κλειδί είναι η εξατομίκευση η οποία εκφράζεται τόσο μέσα από προϊοντικές προτάσεις που καλύπτουν κάθε ανάγκη για τα μαλλιά, όσο και από μοναδικές εμπειρίες και ερεθίσματα που διηγούνται μια ιστορία ικανή να σαγηνεύσει τον καταναλωτή. Στο κομμάτι των βαφών, η iNOA αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς 4/10 γυναίκες αναζητούν non ammonia λύσεις στο κομμωτήριο και η iNOA καλύπτει αυτήν την ανάγκη προσφέροντας παράλληλα μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία στο κομμωτήριο. Η ανανέωση είναι αισθητή ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι διακριτικό- αυτό είναι τελικά που αποζητά κάθε γυναίκα.