Μολονότι η gender-neutral μόδα ήταν επί μακρόν στο προσκήνιο, έμεινε πίσω τις τελευταίες σεζόν, καθώς οι μάρκες και οι σχεδιαστές εστίαζαν σε άλλες μορφές συμπερίληψης. Επανέρχεται ως τάση λόγω της αυξημένης ζήτησης από την GenZ, δημογραφική ομάδα που κατά 56% αγοράζει ρούχα που δεν απευθύνονται στο φύλο της.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η σκανδιναβική Ganni κυκλοφόρησε την πρώτη της genderless συλλογή με lounge και outdoor ρούχα.

Η συλλογή εντάσσεται στη Software, την ιχνηλατήσιμη και υπεύθυνη σειρά της εταιρείας που κατασκευάζεται στην Πορτογαλία από πιστοποιημένα ανακυκλωμένα νήματα. Την ίδια περίοδο ο οίκος Karl Lagerfeld ανακοίνωσε επερχόμενη συνεργασία με την ανατρεπτική ετικέτα Alled-Martinez για τη δημιουργία μιας gender-neutral συλλογής.
Άλλες εταιρείες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση είναι η καλιφορνέζικη PacSun με σειρά που προτείνει βασικά unisex κομμάτια για παιδιά και μεγάλους, αλλά και ο οίκος Balmain που εισέρχεται στην υψηλή κοσμηματοποιία με ηθικής προέλευσης υλικά και gender-neutral σχέδια.

Εκτός από τις μεμονωμένες συλλογές, νέοι σχεδιαστές επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στο gender fluidity, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τον σχεδιαστή Harris Reed, που πρόσφατα κυκλοφόρησε μια μινιμαλιστική συλλογή από βασικά κομμάτια με στόχο να ενθαρρύνει το gender-fluid ντύσιμο στην καθημερινή ζωή.
Το επόμενο στάδιο της τάσης θα περιλαμβάνει τον σαφή διαχωρισμό της έννοιας του gender-neutral από το γενικά ουδέτερο στυλ της μπεζ παλέτας και της χαλαρής φόρμας, την περαιτέρω έρευνα για αποτελεσματικά συστήματα υπολογισμού μεγεθών unisex, καθώς επίσης τη μελέτη για κολακευτικές gender-fluid φόρμες.

(Πηγή: Stylus.com)