Η συσκευασία ενός αρώματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το ίδιο το άρωμα, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μάρκας ή του προϊόντος. Σήμερα όμως, για την προσέλκυση του καταναλωτή, στα πολυτελή υλικά και τον μελετημένο σχεδιασμό προστίθεται και ο παράγοντας της βιωσιμότητας, με τους κορυφαίους προμηθευτές συσκευασιών της βιομηχανίας των αρωμάτων να προσφέρουν συνεχώς νέες λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πρώτη τάση είναι οι επαναγεμιζόμενες φιάλες, καθώς συνδυάζουν την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα, με τα ανταλλακτικά να απαιτούν ελάχιστο υλικό για την κατασκευή τους. Μάλιστα, για να μπορεί μια φιάλη να δεχθεί ανταλλακτικό, πρέπει το πώμα της να ξεβιδώνεται, πράγμα που διευκολύνει και την ανακύκλωση, καθώς διαχωρίζονται εύκολα το πώμα και η αντλία από τη φιάλη. Στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας κινείται και η χρήση γυαλιού που προέρχεται από ανακυκλωμένο υλικό, με προμηθευτές να διαθέτουν γυάλινες συσκευασίες που περιέχουν από 5 έως και 60 % προϊόν ανακύκλωσης (PCR).

Μια ακόμη σκέψη στην ίδια κατεύθυνση είναι η χρήση αλουμινίου αντί γυαλιού, καθώς το αλουμίνιο είναι από τα λίγα υλικά στην αλυσίδα των αποβλήτων με απολύτως βιώσιμη οικονομικά ανακύκλωση. Δεδομένου ότι απαραίτητο υλικό συχνά είναι το πλαστικό, το οποίο όμως γενικά «δαιμονοποιείται», καινοτομία στα πώματα αποτελεί η χρήση μπαμπού, το οποίο είναι εξαιρετικά ανανεώσιμο και με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Η τελική πινελιά της συσκευασίας, αλλά και η πρώτη που βλέπει ο καταναλωτής, είναι το κουτί, που οφείλει να είναι εξίσου πολυτελές με το περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον, για το οποίο πλέον υπάρχουν επιλογές όπως χαρτί και χαρτόνι με πιστοποίηση FSC και μελάνια από σόγια.

(Πηγή: Beautypackaging.com)