Με ρυθμό 10% αυξήθηκε η αξία των πωλήσεων στον κλάδο των Online Φαρμακείων το 2021 συγκριτικά με το 2020. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των αγορών στα Online Φαρμακεία άγγιξε τα 241 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Convert Group, μέσω της πλατφόρμας της eRetail Audit. Η εκτίμηση της αξίας του κλάδου βασίζεται στο δείγμα του eRetail Audit, που περιλαμβάνει 92 online φαρμακεία, τα οποία δημιουργούν το 66% του συνολικού τζίρου της αγοράς, από τα 303 που λειτουργούν αυτή την στιγμή στην χώρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων προέρχεται από την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (46%), ωστόσο οι κατηγορίες των προϊόντων υγείας, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και βρεφικών και παιδικών ειδών γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Στο +21% οι πωλήσεις ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας το 2021
Εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης, αποτελούν οι εκπτώσεις που εξασφάλισαν τα online φαρμακεία στους Έλληνες καταναλωτές κατά το 2021, καθώς τα προϊόντα πωλήθηκαν online με κατά μέσο όρο 38,2% έκπτωση επί της προτεινόμενης λιανικής τιμής των κατασκευαστών. Μεταξύ άλλων στον κλάδο των καλλυντικών, οι καταναλωτές αγόρασαν online αντιηλιακά σώματος φθηνότερα κατά 45,1% και κρέμες αντιγήρανσης φθηνότερα κατά 38,1%. Τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας βρίσκονται στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία το 2021, και συγκεκριμένα +21% έναντι του 2020.

Επιπροσθέτως, το μέσο αγοραστικό καλάθι κατά τη διάρκεια του έτους διατηρήθηκε στα ίδια ακριβώς επίπεδα με 43,20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η μέση ποσότητα προϊόντων αυξήθηκε 7% φτάνοντας στα 4,6 τεμάχια, με περίπου 2 από εκείνα να ανήκουν στην προϊοντική κατηγορία Περιποίησης και Προσωπικής Φροντίδας. Στα marketing κανάλια που επηρέασαν τις συναλλαγές, τα ευρήματα έδειξαν πως οι διαφημίσεις Google ήταν και πάλι το κανάλι με τη μεγαλύτερη επιρροή καθώς έφερε το 36% του συνόλου των παραγγελιών. Η χρήση των mobile & tablet συσκευών συνεχίζει να κυριαρχεί για την πραγματοποίηση των online αγορών σε ποσοστό 60%, ενώ προτιμώνται οι μεσημεριανές ώρες μεταξύ 12:00-15:00, με τη Δευτέρα να συνεχίζει να αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για τις online αγορές.