Καινοτομία και προσαρμοστικότητα έδωσαν τη δυνατότητα στους μεγάλους παίκτες του luxury να ανακάμψουν ήδη από την πανδημική κρίση, ενώ -ενστερνιζόμενοι τις αξίες της βιωσιμότητας και της συμπερίληψης- ανανέωσαν την ιδέα της πολυτέλειας. Για το μέλλον, διαφαίνονται κάποιες τάσεις κοινές σε όλους τους τομείς του luxury business, είτε πρόκειται για ρολόγια και αυτοκίνητα, είτε για μόδα. Η τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε στις εταιρείες τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά και να εξερευνήσουν περαιτέρω τις ψηφιακές τους δυνατότητες.

Ο Balenciaga, για παράδειγμα, μετέτρεψε τη φθινοπωρινή κολεξιόν του 2021 σε διαδραστικό ταξίδι, ενώ η επίδειξη Burberry για τη σεζόν Α/Κ 2021 μεταδόθηκε σε πλατφόρμα gaming. Επίκαιρα παραμένουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα και οι μεγάλοι όμιλοι σχεδιάζουν τη μακροπρόθεσμη υλοποίηση πρακτικών βιωσιμότητας και την προώθηση της διαφορετικότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν από το Mission 1.5° της Chanel για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τα ειδικά προγράμματα οίκων όπως οι LVMH και Gucci που προάγουν τη διαφορετικότητα.

Μια ακόμη καίρια τάση είναι οι συνεργασίες, είτε ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους luxury, είτε μεταξύ luxury και τέχνης. Η McLaren συνεργάστηκε με τον οίκο Hermès στη δημιουργία ενός hypercar, το κονιάκ Rémy Martin ανέλαβε τη χορηγία γλυπτού για την έκθεση Perriand στο Λονδίνο, ενώ ο οίκος Valentino συνεργάστηκε με 17 ζωγράφους για κάποια από τα σχέδια της συλλογής Φθινόπωρο 2021. Συμπερασματικά, το luxury φαίνεται να εξελίσσεται σε μια από τις πιο επίκαιρες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επόμενη γενιά των επαγγελματιών του χώρου θα χρειαστεί να αντιληφθεί τον ευρύτερο ρόλο που παίζει το luxury business για το περιβάλλον και την κοινωνία γενικά.

(Πηγή: CEOtodaymagazine.com)