Αμερικανικά καταστήματα όπως τα Macy’s και Bloomingdale’s, αλλά και άλλοι μεγάλοι λιανέμποροι στις ΗΠΑ, υιοθετούν, χωρίς να το ανακοινώνουν, την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων ως όπλο εναντίον των ληστειών. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο προσπάθειας να μετατραπούν οι υπάρχουσες κάμερες ασφαλείας σε εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να αναγνωρίζει αυτόματα ανθρώπους, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων και άλλες πληροφορίες.

Η τεχνολογία διαδίδεται λόγω αυξημένων περιστατικών κλοπής, με τις οργανωμένες κλοπές ειδικά να έχουν ανεβεί κατά 60% από το 2015, σύμφωνα με την εθνική ομοσπονδία λιανεμπορίου των ΗΠΑ. Αυτή η τεχνολογία είναι αμφιλεγόμενη, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά είναι ανακριβής στην αναγνώριση μαύρων ατόμων και γυναικών, με το ποσοστό λάθους να ανέρχεται στο 35% όταν το σύστημα είναι χαμηλής ποιότητας.

Παρά τις βελτιώσεις, ακόμη ταυτοποιούνται λανθασμένα Αφροαμερικανοί και Ασιάτες κατά 10 έως 100 φορές συχνότερα σε σχέση με λευκούς άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει εσφαλμένες συλλήψεις. Πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Μιννεάπολη και η Βοστώνη απαγορεύουν στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, ενώ εταιρείες όπως οι Amazon και Microsoft δεν πουλάνε πια τέτοια συστήματα στην αστυνομία. Εντούτοις, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα προωθούν συστηματικά τα προϊόντα τους σε retailers, οι οποίοι εν τέλει μοιράζονται το υλικό που συγκεντρώνουν με την τοπική τους αστυνομία.

Η σχετική τεχνολογία επλήγη στην αρχή της πανδημίας όταν όλοι άρχισαν να φορούν μάσκα, αλλά οι εταιρείες προσάρμοσαν τους αλγορίθμους τους ώστε να “βλέπουν” και καλυμμένα πρόσωπα. Μολονότι η ακρίβεια των αποτελεσμάτων βελτιώθηκε, τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν ασταθή. Ελάχιστα καταστήματα παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, φοβούμενοι την αντίδραση των καταναλωτών. Η αλυσίδα Rite Aid εφάρμοζε την τεχνολογία για περίπου μια δεκαετία σε εκατοντάδες σημεία, αλλά σταμάτησε έπειτα από έρευνα που αποκάλυψε ότι το λογισμικό επιστρατευόταν κυρίως σε γειτονιές με μη-λευκό πληθυσμό χαμηλού εισοδήματος. Άλλοι, όπως οι Target και Home Depot, δοκίμασαν την τεχνολογία στο παρελθόν, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν τη χρησιμοποιούν πια.

(Πηγή: Forbes)