Μελέτη της Accenture δείχνει ότι η δύναμη του social commerce θα μεταμορφώσει το λιανεμπόριο, καθώς οι αγορές μέσα από πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok προβλέπεται ότι θα αυξηθούν εκθετικά τα επόμενα έτη. Το report προβλέπει ότι ως το 2025 η αξία του social commerce θα φθάσει το 1,2 τρισ. δολάρια, από 492 δισ. δολάρια το 2021, και ότι θα παρατηρηθεί μετακίνηση της δύναμης από τους μεγάλους λιανεμπόρους προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture το social commerce μπορεί να αποτελέσει game-changer κυρίως για μικρούς ανεξάρτητους sellers, διότι διευκολύνει την επαφή τους με αγοραστικό κοινό που απλούστατα δεν τους ήταν διαθέσιμο πριν. Παράλληλα, με το social commerce να δίνει στους καταναλωτές πρόσβαση σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου απ’ όπου κι αν βρίσκονται, το shopping παρεισδύει στην καθημερινότητά τους, επηρεάζοντας τα έξοδά τους.

Πρόσφατη έρευνα της OnePoll σε 2.000 Αμερικανούς βρήκε ότι τα social media έχουν μεγάλη επιρροή στις δαπάνες, κυρίως στα TikTok και Instagram.
Το 59% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι αναρτήσεις των influencers τούς έχουν επηρεάσει να πραγματοποιήσουν αγορά μέσω social media και ότι πραγματοποιούν περισσότερες παρορμητικές αγορές εκεί από ό,τι στα φυσικά καταστήματα. Τονίζει επίσης ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα σκόπευαν, με το 45% των ερωτηθέντων να έχει χρεωθεί, προκειμένου να αγοράσει κάτι που είδε στα social media.

(Πηγή: Forbes)