Επιστολή με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς απέστειλε ο Πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ, στα μέλη του Συνδέσμου. Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Όμορφη Βιομηχανία αντιστέκεται στην πανδημία και αυτό οφείλεται στην ποικιλία των προϊόντων στο πρόσωπο, στο σώμα και γενικά στον καλλωπισμό και την ευεξία». Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα δίκτυα της λιανικής και τώρα και οι online πωλήσεις ενθαρρύνουν τον κλάδο για το αύριο.

«Τα απόμακρα πλέον lockdowns δίνουν το προβάδισμα στις αγορές των Super Markets, στα Φαρμακεία, στην Επιλεκτική και στην Κομμωτική, στην άνοδο των υπηρεσιών στα Ινστιτούτα Αισθητικής και γενικά στις πωλήσεις καλλυντικών», εξηγεί σχετικά. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, η εγχώρια αγορά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας αύξηση στο 8%, ενώ το 2022 προβλέπεται αύξηση του 5,8%. Το 2020 ήταν κακή χρονιά λόγω της πανδημίας. Οι τιμές λιανικής διαμορφώθηκαν στα 810 εκατ. ευρώ και η ευρωπαϊκή συρρικνώθηκε την ίδια χρονιά στο -4,8% και διαμορφώθηκε στα 7 δισ. ευρώ.

Μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις έπαιξε η απαγόρευση δειγματισμού ειδικά των προϊόντων μακιγιάζ και αρωμάτων.
«Το 2022, από τις προβλέψεις μας, θα είναι σε σταθερή τροχιά και το λιανεμπόριο θα βρει την κανονική ροή του και με ενίσχυση των online πωλήσεων, ειδικά στα Super Markets και στα πολυκαταστήματα».

Παράλληλα, το 2022 οι εξαγωγές εντάσσονται στις προτεραιότητες του συνδέσμου, με την Επιτροπή Εξαγωγών να δραστηριοποιείται με γνώμονα τα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα, τη διευκόλυνση εξαγωγικών διαδικασιών, την αντιμετώπιση φορολογικών ζητημάτων, την ενίσχυση ρευστότητας αλλά και σε πιο εξιδεικευμένα θέματα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη επιχειρηματικότητα.

«Απαιτείται ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο με την εξωστρέφεια στο επίκεντρο», επισημαίνει ο κος Γιαρμενίτης, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο. Σύντομα, μάλιστα ο ΠΣΒΑΚ θα συνδέσει τις απόψεις του με το ΥΠΕΞ, το ΕΒΕΑ, το Enterprise Greece και τον ΠΣΕ. «Με την είσοδο του 2022 οι εξαγωγές θα είναι στις προτεραιότητες μας. Το ελληνικό καλλυντικό είναι attractive στις παγκόσμιες αγορές».

Επίσης, η Επιτροπή Marketing Επικοινωνίας & Εκπαίδευσης έχει στις προτεραιότητες της την εξωστρέφεια του κλάδου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και επιμορφωτικούς φορείς, καθώς επίσης ο εορτασμός του Θεσμού της Beauty Day τον Οκτώβριο του 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Τέλος, ο κύριος Γιαρμενίτης υπογραμμίζει ότι, ο ΠΣΒΑΚ συνεργάζεται με πληθώρα οργανισμών για την προώθηση και την υποστήριξη των συμφερόντων της επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά και την διασφάλιση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. ‘