Την ώρα που η βιομηχανία της μόδας επιχειρεί να γίνει περισσότερο βιώσιμη και τα fashion brands να εφαρμόσουν ολοένα και περισσότερες οικολογικές πρακτικές, δημιουργείται μία πρωτοβουλία η οποία θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα πραγματικά βιώσιμα προϊόντα. Ειδικότερα, η Responsible Business Coalition, η Accenture και η Vogue, δημιούργησαν τον δείκτη Impact, ο οποίος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μεγάλα fashion brands και εταιρείες λιανικής του κλάδου, μεταξύ των οποίων και οι Saks, Selfridges, Capri Holdings και Ralph Lauren, που σκοπό έχει να διευκολύνει τις επωνυμίες να επικοινωνούν τις προσπάθειές τους στους πελάτες και με απώτερο στόχο να επιταχύνουν την πρόοδο της βιωσιμότητας του κλάδου συνολικά.

Το ψηφιακό λογότυπο που δημιουργήθηκε θα εμφανίζεται στα website των προϊόντων ενδυμάτων — μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί και στις φυσικές ετικέτες προϊόντων — και θα δείχνει με ένα κλικ, τα περιβαλλοντικά ή τα ηθικά κριτήρια κάτω από τα οποία δημιουργήθηκε το κάθε ένδυμα. Οι αρχικές κατηγορίες είναι οι πρώτες ύλες, η καλή διαβίωση των ζώων, η χρήση χημικών και η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση, αλλά στη συνέχεια θα προστεθούν και νέες κατηγορίες.

Το λανσάρισμα του δείκτη Impact θα γίνει στα τέλη του επόμενου έτους, ωστόσο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά. Μέχρι στιγμής, πάνω από δώδεκα εταιρείες συμμετείχαν στην ανάπτυξη του δείκτη, συμπεριλαμβανομένων των Abercrombie & Fitch, Bonobos, Capri Holdings, J.Crew, JCPenney, Kenneth Cole, Neiman Marcus, Nordstrom, PVH, Saks Fifth Avenue, Selfridges & Co., Shinola, Macy’s, Gap, Tapestry, Eileen Fisher, Ralph Lauren και VF Corporation.

(Πηγή: Vogue Business)