Τώρα ή ποτέ, θα μπορούσε να είναι το μήνυμα του χθεσινού 1ου Sustainable Fashion & Beauty Conference που διοργάνωσε η Boussias, με τη συμμετοχή εξεχόντων ομιλητών από το εξωτερικό, αλλά και από δημοφιλή ελληνικά brands που βρίσκονται στον δρόμο της βιωσιμότητας. Και αυτό γιατί, δεύτερος πλανήτης δεν υπάρχει, βρισκόμαστε κατά πάσα πιθανότητα σε μη αναστρέψιμη διαδρομή και -όπως είπε χαρακτηριστικά η ακτιβίστρια και καθηγήτρια Sustainable Fashion στο University of Arts London, Clare Farrell- «δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αγαπημένη μας μόδα θα καταστρέψει απλά τον ανθρώπινο πολιτισμό, γιατί δεν μπορεί να σκεφτεί εναλλακτικές».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, ο ρόλος της ομορφιάς και της μόδας σε ένα βιώσιμο μέλλον, το θέμα του κόστους που επιβαρύνει τους πιο «βιώσιμους» και η πρόταση να τεθεί φόρος στα «μη βιώσιμα» brands, η ανάγκη θέσπισης προτύπων για το τι σημαίνει τελικά «βιώσιμος» αλλά και η ολοένα και μεγαλύτερη απαίτηση των καταναλωτών για προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.

Σε κάθε περίπτωση, η GenZ δίνει τον ρυθμό για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, πιέζοντας τις μάρκες να εντάξουν την έννοια της βιωσιμότητας από τον σχεδιασμό ήδη των προϊόντων, ενώ το θέμα του greenwash οφείλει να τεθεί στο μικροσκόπιο όλων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το sustainability δεν είναι απλά marketing τέχνασμα αλλά στρατηγική. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΠΣΒΑΚ και του ΣΕΠΕΕ, οι πρόεδροι των οποίων, Θεόδωρος Γιαρμενίτης και Βασίλης Μασέλος, αντίστοιχα, απηύθυναν χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου. Αναλυτικό ρεπορτάζ θα ακολουθήσει στο αυριανό τεύχος του Fashion Daily.