Νέα δεδομένα δημιούργησε για την αγορά των καλλυντικών και της προσωπικής περιποίησης η πανδημία. Συγκεκριμένα, η πανδημία επιτάχυνε σημαντικά την πρόοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οδηγήθηκαν οι καταναλωτές λόγω των περιοριστικών μέτρων. Τόσο τα πιο καθιερωμένα κανάλια στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπως τα e-pharmacies μέχρι και τα πιο αναδυόμενα όπως το e-grocery, σημείωσαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντιθέτως, σημαντική πτώση εμφάνισε το brick and mortar κανάλι. Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, τα κανάλια των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων παρέμειναν ανοιχτά, γεγονός που βοήθησε στη συντήρηση των πωλήσεων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν τα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα καλλυντικών, οι boutiques και τα κομμωτήρια. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν το μακιγιάζ και τα αρώματα. Ωστόσο, για το 2021 και το 2022 προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την αγορά.

Επανέρχονται οι πωλήσεις των premium προϊόντων
Καθώς το βασικό κανάλι πώλησης των premium προϊόντων είναι τα καταστήματα καλλυντικών και τα πολυκαταστήματα, ήταν αναμενόμενο λόγω των περιοριστικών μέτρων και το κλείσιμο των καταστημάτων, οι πωλήσεις να σημειώσουν σημαντική πτώση. Αυτό ήταν το μοτίβο για το 2020 αλλά και για το 2021, όσο ήταν κλειστά τα καταστήματα. Από το άνοιγμα καταστημάτων και μετά, παρατηρείται σημαντική επάνοδος στις πωλήσεις των premium προϊόντων.

Περιποίηση προσώπου και μαλλιών με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης
Εκτιμούμε ότι το σύνολο τη αγοράς του beauty θα έχει άνοδο στο προσεχές μέλλον με σίγουρα μεγαλύτερο ρυθμό στις κατηγορίες περιποίηση προσώπου και μαλλιών ενώ η κατηγορία μακιγιάζ θα επανέλθει αλλά με αρκετά μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Επένδυση στην omni-channel εμπειρία
Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποτελέσει ένα εξίσου σημαντικό κανάλι από εδώ και πέρα. Εκτιμούμε ότι ένα κομμάτι των καταναλωτών που το «γνώρισαν» μέσα στην πανδημία το και έκαναν τις πρώτες τους αγορές, θα αποτελέσει βασική προτίμησή τους στο μέλλον καθώς παρόλες τις δυσκολίες που μπορεί να υπήρξαν στις αποστολές των αγαθών, οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν την άνεση και τις ευκαιρίες του συγκεκριμένου καναλιού. Στα κανάλια που είναι εφικτό, εκτιμούμε ότι θα γίνουν επενδύσεις στην omni channel εμπειρία του καταναλωτή, συνδυάζοντας το παραδοσιακό κανάλι με το ηλεκτρονικό.