Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί μια νέα πρόκληση, την οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι μεγάλοι οίκοι πολυτελείας. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης (IUCN) που πραγματοποιήθηκε 3-11/9 στη Μασσαλία της Γαλλίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν υψηλού κύρους επιστήμονες, πολιτικοί και MKO, ενώ τον κλάδο της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας εκπροσώπησαν η LVMH, η Kering, η Cartier και η L’Occitane.
Ο Antoine Arnault, επικεφαλής επικοινωνίας και περιβάλλοντος της LVMH, καθώς και η Marie-Claire Daveu, επικεφαλής βιωσιμότητας και θεσμικών θεμάτων της Kering, έδωσαν έμφαση στην «εξάρτηση που έχει η πολυτέλεια από τη φύση», με τον Arnault να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει σαμπάνια χωρίς σταφύλια, δεν υπάρχει έτοιμη ένδυση χωρίς μετάξι και βαμβάκι, δεν υπάρχει άρωμα χωρίς λουλούδια».
Η Daveu κατέστησε σαφές από την πλευρά της ότι υπάρχει ισχυρό επιχειρηματικό κίνητρο για να υποστηριχθεί περισσότερο η βιοποικιλότητα. «Φυσικά και το κάνουμε για ηθικούς λόγους, αλλά όχι μόνο, καθώς είναι πολύ σημαντικό και από επιχειρηματικής άποψης, διότι θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε όχι μόνο μεγάλο όγκο πρώτων υλών, αλλά και υψηλής ποιότητας».
Σε επίπεδο πρωτοβουλιών, η Kering ανακοίνωσε τους πρώτους χορηγούς που θα συμβάλουν στο ταμείο Regenerative Fund for Nature με 5 εκατ. ευρώ, για να προστατευθούν 2 εκατ. εκτάρια γης μέχρι το 2025, καθώς και να στηριχθούν παραγωγοί και ευάλωτοι αγρότες που πληρούν τα κριτήρια. Οι πρωτοβουλίες της LVMH από την άλλη, περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης σε καλλιεργητές βαμβακιού στην Τουρκία για να τους ενθαρρύνουν να μειώσουν τη χρήση χημικών. Αναφορικά με το στόχο αναγέννησης εκταρίων, η LVMH στοχεύει στη διατήρηση ή αποκατάσταση 5 εκατομμυρίων εκταρίων οικοτόπων για τη χλωρίδα και την πανίδα έως το 2030.
(Πηγή: VogueBusiness)