Προοπτικές περεταίρω ανόδου παρουσιάζει η αγορά προϊόντων ανδρικής περιποίησης, καθώς προβλέπεται ότι το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor International. Η τάση αυτή κινείται ανοδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας. Η αναλύτρια της Euromonitor, International Chloe Maarek, αναφέρει ότι για παράδειγμα «οι νέοι Κινέζοι που ζουν στις μεγάλες πόλεις είναι πλέον αρκετά συνειδητοποιημένοι για τις ανάγκες της εμφάνισης τους». Αυτή η τάση τροφοδοτείται σε σημαντικό βαθμό από τις διασημότητες υψηλού κύρους, καθώς και από influencers και TikTokers, οποίοι προβάλλουν ένα διαφορετικό ανδρικό προφίλ, εκτός στερεοτύπων.

Η Emma Fishwick, στέλεχος της εταιρείας ερευνών αγοράς NPD, αναφέρει ότι η ζήτηση για προϊόντα skincare αυξάνεται ταχύτερα στην κατηγορία των ανδρών απ’ ότι στην κατηγορία των γυναικών. Σύμφωνα με τη Fishwick, οι πωλήσεις των προϊόντων για άνδρες αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 14% τους τελευταίους έξι μήνες, την ώρα που η αύξηση στις πωλήσεις αντίστοιχων προϊόντων για γυναίκες έφτασε το 6%.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Mintel που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 71% των ανδρών που χρησιμοποιεί προϊόντα skincare ή περιποίησης μαλλιών, επιλέγει αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για άνδρες, ενώ ειδικά για τις ηλικίες 16-34 το ποσοστό ανεναίνει στο 80%. Ο Sam Dover, global beauty analyst της Mintel, συμφωνεί ότι οι νέοι άνδρες «αγκαλιάζουν» τη φροντίδα του δέρματος του προσώπου και υιοθετούν ρουτίνες πολλαπλών βημάτων, ωστόσο, επισημαίνει ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος», καθώς η αλλαγή της αντίληψης για την ανδρική ομορφιά βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Στα grooming brands στοχεύουν οι μεγάλοι παίκτες
Σε επίπεδο marketing και επικοινωνίας, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσεγγισης. Ο ιδρυτής του War Paint, Danny Grey, δημιούργησε το brand του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, έχοντας ως στόχο να προωθήσει την ιδέα ότι όλοι οι άνδρες φορούν μακιγιάζ και πάνω σε αυτό βασίστηκε όλη η επικοινωνιακή στρατηγική του. Επίσης, η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido από την πλευρά της, προσεγγίζει το κοινό νεαρότερων ηλικιών, μέσω των ψηφιακών καινοτομιών της.

Η Jessie Dawes, της Shiseido, αναφέρει: «Ενεργοποιούμε προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στον νεότερο άνδρα καταναλωτή μέσω των διαδικτυακών καναλιών και πλατφορμών, όπου είναι πιο ενεργοί, συμπεριλαμβανομένων των social media και των πλατφορμών gaming». Όσο πάντως, η αγορά προϊόντων ανδρικής περιποίησης δυναμώνει, τόσο μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών του κλάδου για τα grooming blands. Ειδικότερα, στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων σε brands ανδρικής περιποίησης, που ταυτόχρονα όμως έχουν και ψηφιακή υποδομή.

(Πηγή: VogueBusiness)