Τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία Κλουκίνας Λάππας (Mothercare) κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιούργησε βίαια η πανδημία, περιέγραψε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Βιολέττα Λάππα, η οποία συμμετείχε στο Συνέδριο «Future of Retail 2040». Όπως ανέφερε, η πανδημία βρήκε την Κλουκίνας – Λάππας «ηλεκτρονικά» απροετοίμαστη, αφού μέχρι τον Ιούνιο του 2019 δεν είχε online παρουσία.

Για την εταιρεία, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η εξυπηρέτηση πελατών, καθώς κλήθηκε να εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά περίπου 1.000 παραγγελίες την ημέρα, από 100 πριν το lockdown, αντιμετωπίζοντάς την εν τέλει επιτυχώς και καταφέρνοντας στο δίμηνο του πρώτου lockdown να διατηρήσει το 51% των πωλήσεων του 2019, και στο δεύτερο το 75% των πωλήσεων (με τη συμβολή του click in store). «Βασιστήκαμε στους ανθρώπους μας, βρήκαμε νέα μοντέλα συνεργασίας και ενθαρρύναμε τη λογική του trial and error σε όλες μας τις αποφάσεις».

Η διοίκηση, εμπιστευόμενη τους συνεργάτες της, όρισε budget που συνδέθηκε με return on spending, ενώ ακολούθησε καινοτόμες πρακτικές στην digital διαφήμιση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη λειτουργία της πλατφόρμας της, ώστε να βελτιώσει την αγοραστική εμπειρία. «Εν μια νυκτί, κληθήκαμε να διοικήσουμε μια επιχείρηση, που από «φυσική» μετατράπηκε σε call center. Εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν οι προδιαγραφές για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που ξεκίνησε να υλοποιείται ανάμεσα στα lockdown και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», δήλωσε η Βιολέττα Λάππα.

Σημειώνεται, ότι με την επαναλειτουργία των καταστημάτων, η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της εταιρείας, από 1.000% υποχώρησε στο 200% σε σχέση με την προ covid περίοδο, ενώ ο στόχος της εταιρείας των Mothercare, είναι οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού καναλιού να αποτελούν το 12-15% του συνολικού τζίρου της.