Τα γυαλιά ηλίου ήταν μια ακόμα κατηγορία προϊόντων που επηρεάστηκε αρνητικά μέσα στην προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Οι προβλέψεις, ωστόσο, θέλουν τα μεγέθη της συγκεκριμένης αγοράς να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο ως το 2028.
Της ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΒΟΝΤΑ

Oι αλλαγές που έφερε στην αγορά ο Covid-19 δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την κατηγορία των γυαλιών ηλίου, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης και πολύμηνης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, η μειωμένη κυκλοφορία δεν ήταν το μόνο κριτήριο για τις αλλαγές στην αγορά των γυαλιών ηλίου. Οι επισημάνσεις των ειδικών για την ευαισθησία του βλεννογόνου του ματιού στον ιό έχουν οδηγήσει σε μια πιο πρακτική στροφή της βιομηχανίας προς μεγαλύτερους σε μέγεθος σκελετούς: πλέον, το κοινό αναζητά γυαλιά που προσφέρουν προστασία, βάζοντας στην άκρη τα αμιγώς σχεδιαστικά, πιο «μοδάτα» και μικρά σε μέγεθος γυαλιά με επιρροές από τα 90’s που είχαν αρχίσει να επανέρχονται ως τάση το προηγούμενο διάστημα.

Σημαντική ανάπτυξη ως το 2028
Σύμφωνα την έρευνα της Grand View Research που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, το CAGR (σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης) για την κατηγορία eyewear εκτιμάται στο 8,5% από το 2021 ως το 2028. Σημαντικό μέρος της ανάπτυξης αυτής αποδίδεται στην αγάπη των millennials για το fast fashion (μοντέρνες και προσιτές επιλογές) και την αντίστοιχη προσαρμογή των εταιρειών στις απαιτήσεις αυτές. Επιπλέον, η παραμονή στο σπίτι, η αύξηση της τηλεργασίας και η πολύωρη ενασχόληση με υπολογιστές και οθόνες, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης οπτικών κατά της κούρασης, και φακών για προστασία από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, τόσο σε γυαλιά οράσεως, όσο και σε γυαλιά ηλίου (στα δεύτερα, περισσότερο για επιπλέον προστασία λόγω πιθανής φωτοευαισθησίας).

Virtual fashion και στα γυαλιά ηλίου
Πέρα από τα αμιγώς οικονομικά στοιχεία της αγοράς, υπήρξε ένα κομμάτι που παρουσίασε σημαντική κινητικότητα μέσα στο προηγούμενο διάστημα, κι αυτό δεν ήταν άλλο από την online και social media παρουσία των περισσότερων eyewear brands, που, με αφορμή τα νέα δεδομένα, διεύρυναν το κοινό τους και διερεύνησαν τις ανάγκες του, παρουσιάζοντας καινοτομίες στον χώρο του customer service στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η Vision Express και η Coolwinks έχουν αρχίσει να προσφέρουν στους πελάτες τους την δυνατότητα να κάνουν έλεγχο στα μάτια τους, επιτρέποντας, επίσης, στους χρήστες να επιλέγουν σκελετό και να τον δοκιμάζουν σε πραγματικό χρόνο.
Παράλληλα, apps όπως το Face Shape Meter της VisTech, το Glassify της XLabz Technologies και το PD Meter της Tech Positive βοηθούν κάθε ενδιαφερόμενο να «δει» το πρόσωπό του με γυαλιά ηλίου και οράσεως σε διάφορα στυλ και σχήματα, αυξάνοντας την πιθανότητα να παραγγείλει κάτι που θα του ταιριάζει πραγματικά, και άρα, συμβάλλοντας στην αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων στη συγκεκριμένη, «δύσκολη» κατηγορία.

 

Τάσεις Α/Κ 2021
Τα brands της αγοράς προτείνουν

Δεξιοτεχνία και αισθητική στις συλλογές Safilo
Η Safilo επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα στον σχεδιασμό, στην ποιότητα των πρώτων υλών και στην αριστοτεχνική διαδικασία παραγωγής που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τις συλλογές της και καθιστούν την εταιρεία πρωτοπόρα στη δεξιοτεχνία και στο αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι τάσεις στα γυαλιά ηλίου, όπως διαμορφώνονται την σεζόν Α/Κ 21 στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, επικεντρώνονται κυρίως σε προτάσεις μοντέλων σε γήινους τόνους, μονοχρωμίες και γεωμετρικά σχέδια. Τα γυαλιά Polaroid είναι μοντέρνα, πολύχρωμα και περιλαμβάνουν για πρώτη φορά μια sustainable συλλογή, τα Carrera διαχρονικά και ανανεωμένα με τα πιο εμβληματικά μοντέλα, τα Marc Jacobs περιλαμβάνουν bold και glamour προτάσεις και η συλλογή Tommy Hilfiger αντλεί έμπνευση από την δεκαετία του ’90. H φετινή συλλογή παρουσιάζει επιλογές με τρουκς και αλυσίδες (Moschino), glitter και κρύσταλλα (Jimmy Choo), unisex προτάσεις (Eyewear By David Beckham) αλλά και ρετρό σχέδια που εμπνέονται από μια vintage αισθητική (Missoni, Isabel Marant).

Πρώτη συλλογή Chloé Paris από την Kering Eyewear
Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους, Kering Eyewear και Chloé παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή για την σεζόν Α/Κ 2021. Η συλλογή, εμπνευσμένη από τη δεκαετία του ’70, αποπνέει θηλυκότητα, κομψότητα και ανάλαφρη διάθεση. Χαρακτηριστικά της τα μεγάλα, γεωμετρικά σχήματα, οι ρευστές γραμμές και οι ντεγκραντέ φακοί, που δίνουν το στίγμα της αισθητικής του εμβληματικού γαλλικού Οίκου. Το brand διανέμεται αποκλειστικά από την Delux Hellas.

Συλλεκτική συλλογή Formula 1
Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των 70 χρόνων του αθλήματος, η Formula 1 δημιουργεί μια αποκλειστική συλλογή premium eyewear, σε συνεργασία με την εταιρεία γυαλιών Formuleyes. Η συλλογή αποτελείται από 3 σειρές: τη σπορ, καθημερινή Red, την πολυτελή Gold (πολυτελείς πρώτες ύλες, χειροποίητο acetate, τιτάνιο, ανθρακονήματα, επίχρυσες λεπτομέρειες) και την καινοτομική, premium limited edition σειρά Titanium (100% βιώσιμα υλικά με χρήση τεχνολογίας τιτανίου τυπωμένη με 3D μηδενικό αποτύπωμα). Το brand διανέμεται αποκλειστικά από την Opticomm Hellas.

 

Interview: Pedro Rubio & Γεώργιος Ίτσιος, Safilo Group

Η νέα καθημερινότητα επαναπροσδιορίζει τις ανάγκες των καταναλωτών

 

Οι επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Safilo Group, leader στον χώρο των γυαλιών οράσεως και ηλίου παγκοσμίως, μιλούν στο Fashion Daily για την αγορά, τις καταναλωτικές συνήθειες και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στον χώρο η post-covid πραγματικότητα.

 

Fashion Daily: Ποια consumer insights καθοδηγούν τα νέα λανσαρίσματα;
Oι active / lifestyle / σπορ εμφανίσεις εξακολουθούν να αυξάνονται λόγω των πολλών ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι και περιορίζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Ο αθλητισμός και το casualwear κυριαρχούν ακόμα στις τάσεις της μόδας.
Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στα γυαλιά προστασίας. Απομακρυνόμαστε από τα μικροσκοπικά γυαλιά της δεκαετίας του ’90.

Βλέπουμε, επίσης, πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για την ένταση του χρώματος. Καθώς εργαζόμαστε στις συλλογές μας, το 2022 θα υπάρξει ώθηση προς τα πιο φωτεινά και ζωντανά ή / και διασκεδαστικά χρώματα. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται χαρούμενοι σε αυτές τις στιγμές. Στις επερχόμενες συλλογές μας, δίνουμε έμφαση στη φωτεινότητα και παρουσιάζουμε περισσότερο πολύ μεγάλα σχήματα.

Πώς ανταποκρίνεστε στην ανάγκη των καταναλωτών για eco-conscious λύσεις;
Ως εταιρεία, είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι στο sustainability και έχουμε κάνει πολλές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα, κυρίως ως προς την χρήση νέων υλικών. Αυτήν τη στιγμή προσφέρουμε ήδη στην αγορά τις βιώσιμες σειρές Polaroid, Tommy Jeans και Levi΄s και προχωρώντας θα συνεχίσουμε με τα Eastman Acetate Renew και Eastman Tritan Renew υλικά στα ηλίου και oράσεως προϊόντα μας.

Πώς κινείται συνολικά η αγορά στην Ελλάδα και διεθνώς;
Το επιχειρηματικό περιβάλλον σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί «χαλαρό», όπου οι περιορισμοί στη λιανική και η ταυτόχρονη έλλειψη τουριστικών ροών -αποτέλεσμα της πανδημίας – συνεχίζουν και για το 2021 να «τιμωρούν» τις πωλήσεις των γυαλιών ηλίου. Παρόλ’ αυτά, το φαινόμενο αυτό -που είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες Luxury αλλά και στις κεντρικές αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης- αναμένεται σταδιακά να εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, σημαντικά καλύτερα ανταποκρίνονται στις τάσεις της αγοράς οι πιο οικονομικές μάρκες, αλλά και οι μάρκες γυαλιών ηλίου που εφαρμόζουν την λογική DTC, αφουγκραζόμενες ταχύτερα τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και ιδιαίτερα των millennials και Gen Z που οδηγούν τις καταναλωτικές τάσεις.