Με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη οι Σύνδεσμοι ένδυσης και υπόδησης ΣΕΠΕΕ- ΣΚΕΕ – ΕΛΣΕΒΒΥΕ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για ρυθμίσεις που προωθούνται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί για διαβούλευση. Ειδικότερα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην άμεση εξομοίωση, χωρίς μεταβατική περίοδο, της αποζημίωσης απολύσεων μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, όπου προτείνεται η συγκεκριμένη διάταξη να προβλέπει μεταβατική περίοδο εφαρμογής. Επίσης, αναφέρουν ότι, προβλεπόμενες παροχές οικογενειακού τύπου και κοινωνικού χαρακτήρα (επιδόματα και άδειες) επιβαρύνουν δυσανάλογα κλάδους με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων γυναικών, όπως η ένδυση.

Προτείνουν δε, να προβλεφθεί νομοθετικά ένας κρατικός πόρος, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από το σύνολο των απασχολούμενων, σε όλους τους κλάδους, και ο οποίος θα προορίζεται για την εξυπηρέτηση των εν λόγω παροχών. Επιπλέον, σε σχέση με την υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας, προτείνεται κάθε επιχείρηση να επιλέξει το σύστημα «ωρομέτρησης» που την εξυπηρετεί καλύτερα.

Όσον αφορά στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας, στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται, ένας εργαζόμενος, που έχει συμπληρώσει την απαραίτητη υπηρεσία στον εργοδότη του και παραιτηθεί ή απολυθεί ακόμα και την πρώτη ημέρα του επομένου ημερολογιακού έτους, να δικαιούται να λάβει το σύνολο των ημερών της αδείας για το επόμενο ημερολογιακό έτος και το σύνολο του αντίστοιχου επιδόματος αδείας.

Οι σύνδεσμοι προτείνουν να δικαιούνται τις ημέρες αδείας και το επίδομα αδείας, αναλογικά με την υπηρεσία τους, από την πρώτη ημέρα εργασίας τους στο νέο εργοδότη. Τέλος, σε σχέση με την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, προτείνεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο με πιο σαφή τρόπο η προστασία του εν λόγω δικαιώματος.